Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Column Tinkebell. | Mallemolen

268583 800933

Deze week kreeg ik een e-mail van Nanda Buis. Ze schreef me over het kunstwerk De mallemolen van deze tijd van Olaf Mooij. Waarschijnlijk zegt de titel u zo niets, maar wellicht kent u het beeld als ik het omschrijf. Het zijn twee cirkels met auto's die samen een bol vormen. Het kunstwerk stond sinds 2002 op een rotonde in Twekkelerveld en is in 2014 verplaatst naar een middenberm. 'Zelden heb ik een kunstwerk zo speels, toegankelijk en als 'logisch' ervaren als dit werk', schreef Nanda me. 'Maar ik vind het ongelofelijk zonde dat hij nu niet meer op een rotonde staat te pronken. Wil je dit werk eer aan doen, plaats je hem weer op een prominente rotonde in Enschede?'

Natuurlijk bepaal ik niet waar zo'n kunstwerk komt te staan. Maar Nanda stelt wel een interessante vraag: Mag je een kunstwerk zomaar verplaatsen? Mijn eigen antwoord zou zijn: Nee, niet als een kunstwerk speciaal is gemaakt voor een bepaalde locatie. Waarom niet? Omdat de omgeving dan (veelal) onderdeel wordt van een kunstwerk. Iets wat in dit geval heel duidelijk is: het werk is rond, bestaat uit twee cirkels met auto's. Er kan geen twijfel over bestaan dat dit werk is gemaakt om op een rotonde te staan. De verplaatsing naar een rechthoekige middenberm zou, als ik de kunstenaar was geweest, mijn hartje hebben gebroken.

Ik belde Bob Smit, de galeriehouder van Olaf, en legde ook hem de vraag voor. Bob lachte me nog net niet uit: "Weet je, de plaatsing van zo'n rotondekunstwerk wordt doorgaans begroot voor tien jaar, daarna wordt het afgeschreven. Olaf heeft mazzel dat zijn werk niet is vernietigd, want dat is wat er doorgaans wordt gedaan als er geen ruimte is of als een gemeente geen geld meer aan onderhoud wil spenderen."

Het klonk cynisch, maar Bob heeft wel gelijk. Er is dus een discrepantie tussen wat de kunstenaar (doorgaans) zou wensen en de realiteit. Zelfs De Nachtwacht, het beroemde schilderij van Rembrandt, heeft hiermee te maken gehad. Toen het schilderij ooit verhuisde naar een nieuwe ruimte bleek de muur te klein voor het grote doek. Ze hebben toen aan drie kanten een behoorlijk stuk van het werk afgezaagd. Dat was in die tijd heel normaal. Net als het vernietigen van afgeschreven rotondekunstwerken nu. Tegenwoordig vinden we het vreselijk wat er toen met De Nachtwacht en vele andere meesterwerken is gebeurd. Dus wie weet hoe we over een paar honderd jaar over de verplaatsing van Olaf's De mallemolen van deze tijd denken. Wat mij nu vooral opvalt is hoe de titel van het kunstwerk samenvalt met deze situatie. Wellicht moest het allemaal dan toch gewoon zo zijn.

Tinkebell.

De lezers van de krant en de kijkers en luisteraars van de lokale omroep krijgen uitvoerig de gelegenheid om mee te praten en discussiëren met Tinkebell. Mail een foto van een kunstwerk dat u prachtig vindt of foeilelijk, totaal overbodig of nutteloos naar [email protected]. In haar wekelijkse column zal Tinkebell. ingaan op de inzendingen. Daarnaast zal ze via Facebook vloggen over Enschedese kunstwerken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.