Verkeer
Weer
Zoek

Voorzitter BWO Hengelo: 'Straks spelen clubs hun thuiswedstrijden op de dag die ze zelf willen'

Op twee na voetballen de hoofdmachten van alle negen in de gemeente Hengelo gevestigde voetbalclubs vanaf komende zomer op de zaterdag. Als het vlaggenschip van BWO komende zomer de zondag verlaat, blijven alleen HVV Hengelo en TVO achter op de dag des heren. Uiteindelijk verwacht BWO-voorzitter Lukas van Belkum dat alle clubs elkaar op termijn weer kunnen gaan tegenkomen: "Straks bepaalt elke club zelf wanneer het zijn thuiswedstrijden speelt."

Zorgeloos stappen

BWO is bij het besluit om over te stappen niet over één nacht ijs gegaan, vertelt Van Belkum: "Er ging een zorgvuldig proces van jaren aan vooraf. Er kwamen steeds meer signalen vanuit het eerste elftal en vanuit de hogere jeugdelftallen dat ze liever op zaterdag dan op zondag voetbalden. Belangrijkste reden is dat ze dan op de zaterdag zorgeloos kunnen gaan stappen. Daarnaast willen ze graag uitgedaagd blijven worden en dat gebeurt niet meer als alle clubs van niveau naar de zaterdag verkassen, terwijl je zelf op zondag blijft spelen."

Uiteindelijk heeft de ledenvergadering begin vorig jaar het verzoek van de spelers ingewilligd. Van Belkum: "Wel in de vorm van een compromis: we spelen de thuiswedstrijden zo laat mogelijk in de middag. Dan hoeven spelers een eventueel zaterdagbaantje niet op te geven en dan kunnen we na afloop gezellig de kantine in."

“Het zal niet lang meer duren voordat de KNVB clubs toestaat zelf te bepalen op welke dag ze hun thuiswedstrijden spelen.”

'Promoveren is geen must'

'Gezelligheid' is een woord dat Van Belkum regelmatig in de mond neemt: "Bij ons gaat gezelligheid hand in hand met presteren. Wij vinden het belangrijk dat onze beste spelers op het hoogst mogelijke niveau kunnen spelen, maar promoveren is geen must. Sterker nog, wij zijn prima op onze plek in de 2e klasse. En als we onverhoopt toch zouden promoveren (BWO draait bovenin mee, dus onwaarschijnlijk is dat niet, red.), dan is dat ook prima."

Met de fiets

Zeker in het licht van veranderingen die er toch aan zitten te komen, vertelt Van Belkum: "Het zal niet lang meer duren voordat de KNVB clubs toestaat zelf te bepalen op welke dag ze hun thuiswedstrijden spelen. In de 2e klasse spelen we tegen veel clubs uit de directe omgeving. Stel dat we promoveren en we kunnen op dat hogere niveau alle zaterdag- en zondagclubs uit de regio treffen, dan zullen de afstanden niet veel groter worden." Hij lacht: "Da's fijn voor een deel van onze supporters: die gaan met de fiets naar de meeste uitwedstrijden!"

Henk Bolhaar thumbnail
Lees ook
Twents jeugdvoetbal biedt uitgelezen kans voor senioren die niet op zondag willen spelen

Handbal

BWO behoort samen met Achilles'12 en ATC'65 tot de grootste voetbalclubs van Hengelo. Feitelijk is BWO een omnivereniging, omdat het ook een handbaltak heeft. Bij de handballers speelt de 'speeldagdiscussie' niet, vertelt Van Belkum: "Omdat we daarin volledig afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van een sporthal in Hengelo of Deurningen." Voor de voetbaltak kan 'beschikbaarheid' nog wel een thema gaan worden, aangezien er steeds meer druk op de zaterdag komt: "Een aantal seniorenelftallen speelt straks nog op zondag, maar verder spelen al onze voetballers straks op de zaterdag. Nu kan het allemaal nét op de velden die we hebben, maar als we nog verder groeien, kan dat een probleem worden."

icon_main_info_white_glyph

Uitzondering

Clubs die vanwege hun geloofsovertuiging op de zaterdag spelen, zullen straks niet gedwongen kunnen worden om hun uitwedstrijden op de zondag te spelen. Dat is de enige uitzondering die volgens Van Belkum gemaakt zal worden binnen het nieuwe speelschema.

Luxeprobleem

Van Belkum ziet dat vooral als een luxeprobleem. Hij heeft in z'n nu zes jaar durende voorzitterschap ook twee jaar corona meegemaakt: "Dat hakte er wel in. Ik ben blij dat we die periode als club overleeft hebben. En gelukkig zijn ook de leden ons trouw gebleven. Sterker nog, we groeien. Dan doen we kennelijk toch iets goed."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.