Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twents jeugdvoetbal biedt uitgelezen kans voor senioren die niet op zondag willen spelen

Steeds meer volwassen amateurvoetballers (senioren) vinden het niet prettig om op zondag wedstrijden te spelen. Hun voorkeur gaat steeds vaker uit naar de zaterdag. In Enschede is het nauwelijks een optie, omdat de sportvelden overbezet raken. Maar er komt mogelijk een oplossing. Samen met de KNVB wordt onderzocht of er binnen het Enschedese jeugdvoetbal wedstrijden op zondag of vrijdagavond kunnen worden gespeeld.

"Je ziet dat de volwassen spelers vanwege het uitgaan of gezinsomstandigheden liever op zaterdag spelen," vertelt Henk Bolhaar. Hij vertegenwoordigt negen Twentse gemeenten in de ledenraad van de KNVB. Naar initiatief van de Enschedese club Vogido onderzocht hij in hoeverre het mogelijk was om binnen de club de wedstrijden naar zaterdag te verplaatsen. "We kwamen er al snel achter dat het niet mogelijk was zolang er geen ruimte wordt vrijgemaakt. Deze conclusie is vervolgens aangekaart bij de federatie."

Onderzoeken

Op basis van de bevindingen bij Vogido worden er twee onderzoeken verricht binnen het amateurvoetbal. Het eerste onderzoek meet in hoeverre het een optie is om de jeugdteams minder op de zaterdag te laten spelen. Daarnaast wordt er gekeken naar de optie om enkele wedstrijden per seizoen te verschuiven. Dit tweede onderzoek is gericht op de recreatieve seniorenteams.

Jeugdvoetbal

Voor het eerste onderzoek wordt het draagvlak van de jeugdspelers en hun ouders onderzocht wat betreft het voetballen op vrijdag of zondag. "Het gaat voornamelijk over de pupillen tot twaalf of dertien jaar," vertelt Bolhaar. "De ouders zijn op deze leeftijd nog heel bepalend in een keuze, dus naar hun mening wordt gevraagd. Dit doen we samen met gemeente Enschede en Sportaal. We willen hiervoor een onderzoeksbureau inschakelen dus we hopen nog op een financiering."

429992 voetbalkamp
Hoe komt de toekomst van het jeugdvoetbal eruit te zien?
Beeld:

Convenanten

"Je kunt als thuisspelende ploeg niet zomaar een wedstrijd verplaatsen omdat je rekening moet houden met het andere team," zegt Henk Bolhaar. "De clubs die deelnemen aan het tweede onderzoek tekenen een convenant. Daarin staat dat elk thuisspelend team drie wedstrijden per seizoen kan verplaatsen, van de zaterdag naar een andere dag in de week. Dit moet minimaal vier weken van tevoren gebeuren en moet worden geaccepteerd door de uitspelende teams."

Sportvelden

Bolhaar ziet op dit moment dat er in de stad niet effectief wordt omgesprongen met de sportvelden. "We moeten gewoon erkennen dat we in Enschede een overcapaciteit hebben. Het is niet verantwoord om door te gaan zoals we dat nu doen. De velden moeten worden geclusterd. Daarnaast zijn de velden op de zaterdag overvol en is er veel ruimte op de andere speeldagen," aldus Bolhaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.