Wensvaders Arnout Janssen (32) en Stefano Franke (27) uit Enschede moesten baby Hayley na twee weken ouderschap afgeven aan haar biologische ouders uit Denekamp. Niet Stefano maar de man van de draagmoeder is de vader, bleek uit een DNA-test.
De pijnlijke situatie waarin het stel is terechtgekomen, is een voorbeeld van de tekortkomingen van het Nederlandse systeem. Dat zegt Jelle Martens, voorzitter van de stichting MDG. Hij vindt de zaak 'vreselijk triest'. MDG zet zich in voor homo's, lesbiennes en biseksuelen met een kinderwens. Mannenstellen proberen die wens in toenemende mate met behulp van een draagmoeder in vervulling te laten gaan, maar het ontbreekt aan goede regelgeving.
Nederland staat tot nog toe terughoudend tegenover draagmoederschap. Commercieel draagmoederschap is verboden en draagmoeders mogen zich niet zelf aanbieden. Er ontbreekt een juridisch kader voor het begin van het draagmoederschap en voor de zwangerschapsperiode.
Bij draagmoederschap hoeft nu geen instantie betrokken te worden. Mondelinge afspraken tussen de draagmoeder en de wensouders kunnen genoeg zijn. Pas na de geboorte wordt de overdracht van ouderschap juridisch vastgelegd. Twijfels bij de draagmoeder over het afstaan van het kind kunnen dan voor problemen zorgen.
Afspraken vastleggen
Volgens MDG moet het zoeken en vinden van een draagmoeder in alle openheid gebeuren. Want door een goede regulering kunnen de belangen van alle betrokkenen goed beschermd worden. Ook wil ze dat de afspraken tussen wensouders en draagmoeder worden vastgelegd en dat die door een onafhankelijk persoon worden beoordeeld vanuit het perspectief van het kind. In december heeft de Staatscommissie Herijking Ouderschap daarvoor gepleit.
Toch is niet zeker dat Arnout en Stefano in het voorgestelde systeem wel de ouders van Hayley zouden zijn geworden. In bijzondere gevallen kan een draagmoeder ook dan afdwingen dat het kind alsnog bij haar blijft. "Er moet met minimaal een van de wensouders een genetische band zijn."
Zolang de regelgeving nog niet is aangepast, heeft MDG een belangrijke raad: leg afspraken vast bij een notaris. "Hoe meer er vastligt, des te minder ruimte er achteraf is voor discussie."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Reinier van Willigen