Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Geen beveiliging, ondanks vernielingen aan Twentse kunstwerken

272700 martine

Keer op keer wordt openbare kunst vernield. Toch wordt de kunstroute tussen de Enschedese cultuurwijk Roombeek en het kerkdorp Lonneker niet beveiligd door strenge suppoosten

Meerdere kunstwerken hebben het de afgelopen jaren flink moeten ontgelden. Zo verdwenen er meerdere fotodoeken van de Fotobiënnale in Haaksbergen en gooiden onbekenden een zwaar voorwerp tegen het glaskunstwerk van Willem Wilmink op de Kuiperberg in Ootmarsum. Ook het Het Glazen Bos in Haaksbergen ontkwam niet aan vandalisme. Het kunstwerk werd enkele jaren geleden meerdere keren vernield.

Gestopt met kunstroutes
Casper Braat (25) is beslist. Het is dat de Amsterdammer zich al eerder aanmeldde voor de pinkstermanifestatie Kunstenlandschap in Lonneker, anders bleef hij thuis. ,,Ik ben gestopt met kunstroutes. Mijn kunst wordt altijd aangeraakt, beschadigd of weggenomen." Daar baalt hij van.

Hij showt McJezus, de bebaarde Heiland in brons, eindexamenwerk van de Rietveld Academie. Braat exposeert in het drukbezochte Balengebouw, het ooit bedoelde Jan Cremer-museum. ,,Mooie plek'", oordeelt hij. ,,Normaal op een kunstroute sta je in een schuur, letterlijk." Hij beurt 400 euro reiskosten, maar komt met zijn laatste werk - een Justin Bieber-beeld - niet terug.

Weleens wat gebroken
Kunstenaar Bert Sterk (63) uit Haamstede verbeeldt vluchtelingen op drift, uit gekleurd afval van glasblazers. De Zeeuw toont werk in de tuinvijver van het echtpaar Van der Valk, longarts en oud-officier van justitie. Sterk kent de risico's van exposeren in de publieke ruimte. ,,Er is weleens wat gebroken, maar dat werd vergoed." Het beeld waarmee hij naar Twente wilde komen, Rustende Man van kippengaas en gestapeld glas, is tijdens het vorige transport gesneuveld. ,,Het is nogal fragiel", verontschuldigt hij.

Bekend met vernielzucht
Auke Wassenaar (71) uit het Friese Witmarsum laat het beeld De Dichter dobberen op de Kleigaten, bij de vroegere vliegbasis Twente. ,,Als onverlaten mijn kunst willen vernielen, hebben ze zwemdiploma C nodig", lacht hij. ,,Reddend zwemmen..." Hij is bekend met de vernielzucht van kennelijke kunsthaters, vandalisten of zatlappen. Die hielden recent huis bij het beeld van Willem Wilmink bij Ootmarsum en eerder bij een foto-expositie in Haaksbergen.

Bij de laatste solo-expositie van Wassenaar visten opgeschoten jongeren met hengels een drijfbeeld - een meter bij een meter - uit een vijver en sneden dat in stukken. ,,De daders waren bekend, ze moesten de schade afbetalen. Zijn artistieke inspanning eindigde zo in advocatenwerk."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.