Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Gezocht: Twentse boer die brood ziet in Zuid-Amerikaanse yacónknol

276774 download 46

De yacónknol doet het prima op Twentse zandgrond. Stichting Boerderij De Viermarken en het initiatief Yacón oet Twente zoeken agrariërs die brood zien in commerciële teelt van de knol.

De smaak van de rauwe knol doet denken aan friszoete appel, peer en watermeloen. Het uiterlijk lijkt op een zoete aardappel en de structuur op wortel of rettich. Hij wordt rauw gegeten of gekookt, bevat weinig calorieën en kan dienen als grondstof voor zoetstof of stroop.

De Stichting Boerderij De Viermarken begon drie jaar geleden in Enschede met het telen van yacón. "De knol is potentieel interessant voor de markt, maar ook voor onze doelgroep, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt", zegt teeltadviseur Dirk Jan Wessels van De Viermarken. "Hij geeft veel handmatig werk, ook in de winter."

Kilo's knollen
De teelt begint eind februari met het oppotten van de broedknollen. De jonge plantjes gaan na half mei de volle grond in, eentje per vierkante meter. Ze worden twee meter hoog en lijken op zonnebloemen. Elke plant is goed voor 10 tot 15 kilo aan voedingsknollen voor consumptie en nog eens 10 tot 12 kilo broedknollen.

In de ban van yacón
Enschedeër Jan Jacob Willems raakte twee jaar geleden in de ban van de Zuid-Amerikaanse knol. Hij heeft een bedrijf in de financiële dienstverlening en werd door De Viermarken benaderd om een ondernemingsplan te maken voor de yacón. Ondertussen teelt hij zelf 850 planten op een perceel aan de Bruninkslaan en brengt hij producten aan de man onder de noemer Yacón oet Twente.

Yacónjam, yacónsiroep, yacónpoeder
"Wil je geld verdienen met de yacón, dan moet je eindproducten hebben", zegt Willems. Daarom schakelde hij jammakerij Groot Antink in Groenlo in. Daar zijn drie soorten yacónjam ontwikkeld: met kaneel, met tayberry en met aardbei en kersen. Andere toepassingen zijn yacónpoeder als smaakstof of zoetingsmiddel en yacónsiroop.

Twentse boeren
In deze regio wordt yacón vooralsnog op kleine schaal geteeld. Wessels en Willems zoeken agrariërs die brood zien in commerciële teelt. "Veehouders hebben het moeilijk. In het kleinschalige coulissenlandschap in Twente zijn veel stukjes grond die er geschikt voor zijn." Een landbouwmechanisatiebedrijf dat meedenkt over machines voor het poten, oogsten en verwerken van de knollen is eveneens welkom.

Gezond
De effecten van de knollen op de gezondheid moeten in Nederland nog nader worden onderzocht, zegt Wessels. "In Zuid-Amerika gebruiken mensen yacónsiroop bij ouderdomsdiabetes. Als de knollen onder de juiste condities worden verwerkt, zitten er zogenaamde lange suikers in die niet snel door het lichaam worden opgenomen." Toch is hij liever voorzichtig met gezondheidsclaims. "Je moet kunnen waarmaken wat je belooft."

Benieuwd naar de Zuid-Amerikaanse knol? De yacónjam is te koop bij De Viermarken (viermarken.nl), Biologisch Melkveebedrijf Bruggert (Bruninkslaan), Mezze Delicatessen (Brouwerijplein) en op de website yaconoettwente.nl

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.