Bij Wonen+ komen de inkomsten op een rekening van de Stadsbank. De bank zorgt er voor dat de inwoner niet rood kan staan, betaalt huur, verzekeringen, (telecom)abonnementen, gas, water en elektra, ziektekostenverzekering. De bank regelt ook de huur- en zorgtoeslagen, belastingaangifte en noem maar op. De bank zorgt dat de klant leefgeld krijgt en de rest gaat naar schuldaflossing. De kosten die de Stadsbank maakt zijn te halen uit kortingen die bedongen kunnen worden bij het afsluiten van collectieve regelingen.
Inclusieve Stad
Wonen+ is ontsproten aan het samenwerkingsverband van Enschede met vier grote steden, de Inclusieve Stad geheten. Ook doen drie ministeries mee. De vijf steden zoeken, zoals het heet, nieuwe wegen om kwetsbare gezinnen te helpen waar moet buiten wet- en regelgeving om . Wethouder Jurgen van Houdt legt op Enschede FM uit wat de 'Inclusieve Stad' precies inhoudt. Beluister het fragment hierboven.
Volgens wethouder Patrick Welman wil de Inclusieve stad laten zien dat gemeenten zeer wel in staat zijn om oplossingen te bedenken als als de rijksoverheid daartoe de ruimte biedt. Landelijke regels en wetten vormen nogal eens een obstakel. Dat besef is er in Den Haag ook, getuige de deelname van de ministeries aan het experiment.
Armoede
Landelijk heeft een op de vijf huishoudens een risicovolle of problematische schuld of zit in een schuldhulpverleningstraject. In Enschede heeft 10 procent van de huurders huurschulden. Daarvan kom 1,6 procent bij de deurwaarder. Volgens cijfers uit 2014 moet in onze stad 24,1 procent van de huishoudens rondkomen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum. Kinderen die in die huishoudens opgroeien lopen gerede kans om in armoede op te groeien. In onze stad gaat het om bijna zesduizend kinderen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM