Het Enschedese gebedshuis, door burgemeester Jan Mans ooit de 'mooiste synagoge van Europa' genoemd, is voortaan vier dagen in de week geopend. Ook is er vanaf deze week een audio-tour beschikbaar voor het grote publiek.
Religieus erfgoed
,,We zitten nu op 12.000 bezoekers per jaar, maar dat aantal hopen we op deze manier fors te verhogen'', aldus voorzitter Irene Berg-Baruch van de Stichting Vrienden van de Synagoge. Deelname aan het Grootste Museum van Nederland ziet zij als een goede kans om het voortbestaan van het gebouw ook in de toekomst veilig te stellen.
,,Het religieus erfgoed in Nederland staat onder druk. In het buitenland bezoeken we kerken, in ons eigen land niet. Door de krachten te bundelen kun je dat wellicht veranderen. In het Grootste Museum van Nederland werken we met dertien gezichtsbepalende kerken in Nederland samen om de bekendheid en toegankelijkheid van ons religieus erfgoed te vergroten.''
925.000 euro
Initiatiefnemer van het project is Museum Het Catharijneconvent in Utrecht. Het bracht in 2016 een monumentaal boek uit over kerkinterieurs in Nederland, maar stelde tegelijk vast dat een flink deel vrijwel altijd gesloten is voor publiek. Dankzij een bijdrage van 925.000 euro van de Bankgiroloterij is het nu mogelijk te investeren in ruimere openingstijden, educatie en gemeenschappelijke pr.
De schatten van de synagoge
Juist in dit interieur verbergen zich volgens Berg-Baruch de echte schatten van de synagoge. De mozaïeken, de gebrandschilderde ramen, de kroonluchter en de chanoekia; ze zijn van een kwaliteit die grotere aandacht van het publiek in haar ogen meer dan rechtvaardigt.
De bekende 9-armige kandelaar is gemaakt door de Enschedese edelsmid Piet Regenspurg. ,,Mijn oudoom", zegt bestuurslid Tineke Amrouche. Van Dam moet hogere wiskunde bedrijven om de symboliek van de metersgrote lamp te verklaren. ,,Getallen hebben een bijzondere betekenis in de Joodse traditie." Vier tempelwachters naast de hoofdingang, maar ook twaalf kleine ronde vensters: overal in de Enschedese synagoge gloeit gebrandschilderd glas. Favoriet object van Irene Berg-Baruch, voorzitter van de Vrienden van de Synagoge. ,,Prachtig gemaakt en mooie betekenis. Ontworpen door Karel de Bazel."