Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Paardenmest uit Twente na drogen en persen geschikt als brandstof

277793 paardenmest

Paardenmest is een bruikbaar en betaalbaar alternatief voor aardgas. Gedroogd en tot briketten geperst is het een rendabele brandstof voor bijvoorbeeld een zwembad, ziekenhuis of verzorgingshuis. Dat blijkt uit een proef, die met hulp van stalhouderijen uit de Achterhoek en Twente is uitgevoerd.

Voor het afvoeren van paardenmest maakt een manege nu kosten. De mest wordt verwerkt tot compost of op het land uitgereden. Een Duits ingenieursbureau heeft (met subsidie van het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband Euregio) bekeken of er een bruikbare aanpak mogelijk is.

Ingenieur Tobias Peselman erkent dat het eigenlijk helemaal niet zo bijzonder is om paardenmest als brandstof te benutten. ,,In de Middeleeuwen werd het in deze streken ook al als brandstof gebruikt. De woestijnbewoners in het noorden van Afrika doen dat nog steeds met de mest van hun dromedarissen.

De ingenieurs maakten een inventarisatie met de gegevens van 52 Nederlandse en 43 Duitse paardenhouders. Peselman: ,,Elk paard is goed voor vijf ton mest per jaar. De paardenmest, waar meestal veel stro in zit - maar ook houtsnippers, moet gedroogd worden en tot briketten geperst. Een kwart van de energie in die briketten is nodig voor het drogen, de rest kan daarna bijvoorbeeld in een kachel worden verbrand voor verwarming.

Energiewaarde
Het proces is op verschillende bedrijven uitgevoerd met mobiele droog- en persinstallaties. Daar kwam uit dat elke kilo mest een halve kilo aan droge brandstof oplevert. Daarvan is driekwart van de energiewaarde te verkopen.

Volgens de ingenieurs is er een rendabele werkwijze mogelijk vanaf zestig paarden. Die poepen ongeveer 300 ton mest uit. De droog- en persinstallatie kost 200.000 euro, de kosten zijn 21.000 euro per jaar. Daar staat een opbrengst van 62.000 euro per jaar tegenover. Ingenieur Peselman: ,,We hebben conservatief berekend, maar de terugverdientijd is ongeveer vijf jaar. Paardenmest is op deze manier een lucratief alternatief voor het gebruik van aardgas.

Dan moet de paardenhouder wel klanten voor de briketten weten te vinden, want het gemiddelde paardenbedrijf heeft zelf niet zoveel warmte nodig als de mest oplevert. Gert Jan Lutke Holzik uit Enschede, op wiens manege de resultaten van de mestproef werden gepresenteerd, wil wel nadenken over de mestbrandstof. Met zeventig paarden beschikt hij over voldoende mest. ,,Je moet er voor openstaan en dan kijken of het op het bedrijf past. Hier vlakbij zitten een sauna en een winkelcentrum, dat zijn misschien bruikbare afnemers. De mest wordt nu opgehaald en verwerkt als voedingsbodem voor champignonkwekerijen. Ja, dat kost geld. TV Enschede ging langs bij Erve Holzik, bekijk de reportage hierboven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: dG.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.