Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een app ontwikkeld waarmee de kwaliteit van de wegen in Nederland in beeld kan worden gebracht. De hoop is dat iedere weggebruiker dat programma op z n smartphone installeert. Beschadigingen worden dan snel gesignaleerd en kunnen meteen worden gerepareerd.
Professor Paul Havinga verwacht dat de app over een jaar voor iedereen beschikbaar is. Hij denkt dat in eerste instantie bedrijven er gebruik van zullen maken, zoals PostNL. Nu al doen postbezorgers mee aan een proef. De app is geïnstalleerd en verzamelt gegevens van de routes die ze afleggen, en geeft die door aan wegbeheerders.
Het op deze manier voortdurend scannen van de wegen kan tot een grote besparing leiden omdat het controles door de wegbeheerders overbodig maakt. Bovendien blijkt volgens Havinga dat snel repareren grotere schade aan wegen voorkomt. Tijdig repareren verhoogt uiteraard de veiligheid.
De app werkt niet met een camera. Het systeem signaleert veranderingen in bewegingen als gegevens van diverse smartphones worden gecombineerd. Het werkt niet als er maar één persoon over een weg gaat , zegt Havinga. Maar wel als de gegevens van diverse postbodes die steeds dezelfde route afleggen, worden gecombineerd .
Havinga denkt dat burgers bereid zijn de app te installeren. In eerste instantie denk ik zeker fietsers en rolstoelers, die zelf de meeste hinder ondervinden van slecht wegdek , zegt hij. Bedrijven zullen willen meedoen omdat ze de door hun medewerkers verzamelde gegevens kunnen verkopen aan de wegbeheerders.
Hij zegt dat er wel enkele haken en ogen aan de Rovi zo heet de app zitten. Technisch moeten we nog testen wat er gebeurt als heel veel gegevens binnenkomen. Ook moet er goed worden omgegaan met de privacy van de deelnemers .