Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Krapte in Twents personeel remt groei economie

278854 money 1005477 960 720 2

De begeleiding van mensen in de bijstand naar werk moet over een andere boeg, vindt gedeputeerde Eddy van Hijum van Economische Zaken. Het aantal bijstandsgerechtigden in Twente is naar ongekende hoogten gestegen, terwijl het aantal vacatures de laatste jaren alleen maar toeneemt. Personeelskrapte wordt de groeiremmer van de toekomst , aldus Van Hijum.

Ten opzichte van 2007 is het aantal mensen in de bijstand in Twente gestegen met bijna 7.000, een stijging van meer dan vijftig procent. Tegelijk is ook het aantal vacatures gestegen. Eind mei stonden er bijna 3.000 vacatures open in de regio Twente. Een jaar eerder waren dat er nog geen 2.000. En er werden online ruim 7.700 nieuwe vacatures aangeboden, tegenover ruim 2.800 een jaar eerder.

Mismatch
Van Hijum ziet de ontwikkeling met lede ogen aan. Er is een mismatch op de arbeidsmarkt. Dat vind ik sociaal niet acceptabel , zegt de gedeputeerde. Er moet in zijn ogen een aanpak komen die veel gerichter is op de echte knelpunten dan nu het geval is.

Aansluiting onderwijs op techniek
De stijging van het aantal bijstandgerechtigden is voor een deel te wijten aan de instroom van vluchtelingen met een status en aan de versobering van de Wajong, de regeling voor jong-gehandicapten. Anderhalf jaar geleden probeerde Van Hijum het scheppen van nieuwe banen te stimuleren door geld te steken in een betere aansluiting van het onderwijs op het werken in de techniek. Onder het motto Iedereen in Overijssel doet mee! kwam tien miljoen euro beschikbaar.

Maar ik denk dat we het geld anders moeten gaan inzetten , zegt Van Hijum nu. Het is een wat algemene regeling waarvan ik mij afvraag of hij werkt. In vergelijking met twee jaar geleden, toen wij de onderhandelingen voerden, is er nu toch een andere dynamiek. Waar het vooral om gaat is mensen die weinig kansen hebben naar werk te geleiden. Maar de regeling wordt onvoldoende gebruikt en wanneer deze wel gebruikt wordt, dan gaat het vaak om mensen die al kansrijk zijn.

Arrangementen
Van Hijum wil daarom een nieuwe regeling, waarin provincie, gemeenten, onderwijs en bedrijfsleven samenwerken. Want je moet er als gemeente behoorlijk bovenop zitten. En met het bedrijfsleven wil ik arrangementen afspreken om mensen een aanloop te geven naar een baan. Scholing moet aan een baan gekoppeld worden. Daar wil ik met bedrijfsleven, onderwijs en gemeenten nieuwe afspraken over maken.

Juist deze week kwam de Enschedese wethouder Patrick Welman met de mededeling dat het aantal mensen in de bijstand in de stad het eerste half jaar niet of nauwelijks is gestegen. Hij verwacht aan het eind van het jaar uit te komen op een kleine stijging van 0,5 procent of zelfs een minimale krimp. Ook Welman, een partijgenoot van Van Hijum, wil meer inzetten op (om)scholing.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.