'RetailDeals' voorzien in afspraken tussen gemeenten, provincie en rijk over maatregelen om winkelgebieden levendig en aantrekkelijk te houden. Hengelo en Haaksbergen ondertekenden het contract al eerder. Gisteren volgden de andere 12 Twentse gemeenten.
Subsidies
Die gemeenten kunnen bijvoorbeeld 10.000 euro subsidie krijgen voor het maken van een eerste plan. Zo doet Enschede mee aan het project met renovatie en bouw aan de Klokkenplas - het pleintje achter het stadhuis - Nijverdal met het maken van een nieuw centrumplan en Tubbergen met een plan voor het levendiger maken van het Raadhuisplein.
Deals verschillen per gemeente
Maar de 'RetailDeals' geven provincies ook de mogelijkheid om in te grijpen. Plannen voor nieuwe winkelmeters worden in kaart gebracht én geschrapt in kansarme gebieden en stadsranden. De deals verschillen per gemeente. Soms worden nieuwe huurafspraken gemaakt, in andere gevallen worden plannen gelanceerd om winkelmeters uit de markt te nemen. Want de gemiddelde Nederlandse winkelstraat heeft het zwaar. Landelijke stijgt de leegstand al acht jaar op rij. Op 1 januari van dit jaar stond 7,1 procent van 's lands winkels leeg: zo'n 15.000 panden.
Oplopende leegstand
Die oplopende leegstand weerhield gemeenten er de afgelopen jaren niet van de bouw van veel nieuwe winkels toe te staan. Terwijl de omzet in de detailhandel daalde, is het aantal winkelmeters in tien jaar tijd met 11 procent gestegen. Als de sector en de overheid niet ingrijpen verdwijnen 55.000 tot 130.000 voltijdbanen, zo stond in een rapport dat adviesbureau McKinsey vorig najaar publiceerde.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM