Het dertien man sterke RoboTeam van de Universiteit Twente staat in het Japanse Nagoya eind juli oog in oog met robotspelers uit tien andere landen. Ze strijden tegen twintig teams in de RoboCup, die al sinds 1993 bestaat. De Enschedese studenten doen pas voor de eerste keer mee. Woensdagmiddag was de presentatie.
Topsnelheid
Volgens Ewoud Croll, woordvoerder van de bouwers, hebben de Twentse robots zeker kansen. Met hun 21 kilometer per uur zijn de robots supersnel. Binnen 1,2 seconden zitten ze op topsnelheid. Maar of dat genoeg is, is de vraag. De robots zijn geprogrammeerd met kunstmatige intelligentie.
Daarmee moeten ze het tijdens de wedstrijd van twee keer tien minuten zelf zien te rooien. Voor ze een schot met 27 kilometer per uur kunnen afvuren, moeten ze wel eerst in positie zijn. En daarvoor moeten ze samenwerken, tegenstanders ontwijken en overtredingen vermijden. Want ook robots mogen elkaar niet onderuit schoffelen, een elleboog geven of een doodschop verkopen. Een scheidsrechter houdt toezicht en kan gele kaarten uitdelen.
Rollen
De kubusvormige mini-voetballers wegen maar 3,5 kilo en hebben allemaal dezelfde kwaliteiten. ,,We hebben verschillende rollen geprogrammeerd'', zegt Croll. ,,Die kunnen tijdens de wedstrijd wisselen. Of ze aanvaller of verdediger zijn bepaalt de computer, op basis van het spelbeeld en de tactiek. Alleen de keeperrobot heeft een vaste rol.''
De kennis van het edele voetbalspel is deels geleend en afgekeken. ,,Ik heb zelf eigenlijk helemaal geen verstand van voetbal , bekent softwaretechneut Croll. ,,We hebben daarom een middagje gesproken met de coach van het voetbalteam Drienerlo 1. Die heeft ons de basics van voetbal uitgelegd.
Op 22 juli vliegt het team naar Japan. Een paar dagen later beginnen de wedstrijden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Robin Hilberink