Er is een manier gevonden om het aantal kamerverhuurpanden in de stad in de hand te houden. Als drie of meer personen zonder familieband in hetzelfde huis willen wonen, dan kan de gemeente dat binnenkort weer weigeren.
Via bestemmingsplannen gaat Enschede paal en perk stellen aan zogeheten onzelfstandige bewoning. Dat betekent dat de gemeente kan voorkomen dat een woning als studentenhuis wordt gebruikt, als er in dezelfde straat al 'te veel' kamerverhuurpanden aanwezig zijn. Van onzelfstandige bewoning is in Enschede sprake als drie of meer personen zonder familieband gebruik maken van een gezamenlijke keuken en badkamer.
Maximumpercentage
Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college een voorstel gedaan om via het bestemmingsplan het aantal kamerpanden in de hand te houden. Voor bestaande situaties betekent dat niets. "Maar straks is onzelfstandige bewoning alleen toegestaan als er minimaal twee normale woningen tussen zitten tot het volgende kamerpand", legt Maaike Schaepers van de gemeente uit. Per straat en buurt geldt een maximumpercentage kamerpanden. Beluister een interview met Maaike Schaepers hierboven.
Overlast aanpakken
Maar volgens de gemeente los je woonoverlast niet op met het beperken van kamerverhuur. "Het aantal klachten over woonoverlast heeft maar beperkt te maken met onzelfstandige bewoning", aldus Schaepers. Het beleid van de gemeente gaat zich dus juist meer richten op aanpak van overlast. Wethouder Jeroen Hatenboer legt na de zomervakantie een voorstel aan de gemeenteraad voor. Het inrichten van een centraal meldpunt woonoverlast is daarin een maatregel.
Al lange tijd zijn er discussies in wijk-, stadsdeel en raadsvergaderingen. Bewonersgroepen in Enschede maken zich zorgen over een groeiend aantal kamerverhuurpanden in hun buurt. Dat gaat volgens hen vaak gepaard met overlast.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM