Het initiatief voor het kunstwerk is van Artikel 1 (voorheen het Anti Discriminatie Bureau). Op de uitnodiging in een landelijk kunstblad om in te schrijven voor het kunstwerk reageerden 43 kunstenaars. Hieruit selecteerde een jury vijf artiesten die hun ideeën nu verder uitwerken. De jury bekijkt dit najaar welke ontwerpen doorgaan naar de eindronde.
Discussie
"Het moet een palet van verschillende culturen en kunstuitingen worden. Ook moet het kunstwerk herkenbaar zijn, duurzaam, hufterproof en leiden tot dialoog en discussie", legt juryvoorzitter Ed Wallinga uit.
Mobiel stemkantoor
Het laatste woord is aan de Enschedeërs. "We trekken met een mobiel stemkantoor door de stad", zegt directeur Antek Olszanowski van Artikel 1. "We gaan in discussie en uiteindelijk mag iedereen stemmen op de kunstwerken."
Regenboogstad
Olszanowski merkt dat Enschede een gunstige uitzondering is op de landelijke trend dat de tolerantie ten opzichte van homo's afneemt. 'Enschede is een regenboogstad, een stad waar het verschil tussen mensen mag bestaan. Lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders moeten net als alle burgers zichzelf kunnen zijn. Om dat te bereiken zet Enschede actief in op emancipatie, veiligheid en sociale acceptatie', schrijft Artikel 1 in de opdracht aan de kunstenaars. Symbool daarvoor is het kunstwerk op het Hoedemakerplein. De opzet is via crowdfunding zo'n 50.000 euro bijeen te krijgen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto Annina Romita.