De foto die Elze maakte van het briefje met de parkeerboete ging donderdagavond al gauw rond op het internet. Een dag later vertelt de Enschedese pechvogel dat ze nog geen oplossing heeft voor de situatie: Ik heb een nieuwe sleutel aangevraagd. Het was namelijk al de reservesleutel die ik ben kwijtgeraakt. Maar de auto, die van mijn ouders is, staat er nog steeds.
Uit broek gevallen
Het leek zo n kort tripje naar het centrum. Vanwege de zomerse donderdag, besloot Elze met een paar vriendinnen ijs te halen bij Van der Poel. Netjes betaalde ze parkeergeld voor haar plek. Met nog drie kwartier op de klok toog ze terug naar de wagen, maar kwam ze er tot haar schrik achter dat de autosleutel was verdwenen: Ik denk dat ik hem ben kwijtgeraakt toen we op een trap zijn gaan zitten. Misschien is hij toen uit mijn broek gevallen .
Na de route opnieuw te hebben gelopen en in winkels te hebben gevraagd naar een gevonden sleutel, ging Elze naar de politie. Je weet nooit wat ze voor je kunnen betekenen. Ik meldde me bij het gemeentehuis, om het daar aan te kaarten bij handhaving. Maar die zeiden dat ik moest betalen zolang ik op de plek stond. Ik had gewoon dikke pech.
Afslepen niet mogelijk
Ook een belletje met de ANWB leverde niets op. Omdat ze geen sleutel van de auto had, wilde en kon de dienst de wagen niet afslepen. Terwijl Elze druk was om een oplossing te vinden, bleven haar vriendinnen bij de auto staan: Om het verhaal uit te leggen aan een parkeerwachter die misschien langs zou komen, of als iemand zich zou melden die de sleutel had gevonden. Maar er kwam niemand, dus zijn we maar naar huis gegaan. De auto moest achterblijven op de parkeerplek.
Briefje
Voordat Elze naar huis ging heeft ze in een pizzeria om pen en papier gevraagd. Daarmee schreef ze het inmiddels bekende briefje. Toen ze s avonds om 22.00 uur weer langs de auto kwam, bleek die boodschap niks te hebben uitgericht: achter haar ruitenwisser zat een boete van 61 euro. Die heb ik er maar achter laten zitten. Ik hoop niet dat de boetes zich nu opstapelen. We hebben inmiddels een bedrijf gevonden dat nog deze week een nieuwe sleutel kan maken.
Gemeente: bel ons!
Hoewel de situatie van Elze hoogst ongelukkig is, staan de parkeerwachters van de gemeente Enschede volledig in hun recht om de boete uit te schrijven. Dat betekent niet dat Elze niet geholpen kan worden. Integendeel: Ik raad aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met handhaving , vertelt Derk Jan Eshuis van de gemeente Enschede. Het is heel erg vervelend als zoiets gebeurt, maar als wij kunnen verifiëren dat het briefje de waarheid vertelt, is dit op te lossen.
Om te voorkomen dat elke automobilist zomaar een briefje achter zijn ruit doet om een boete te ontlopen, gelden in principe voor iedereen dezelfde regels. Maar als het zoals in dit geval echt gaat om overmacht, kunnen we heel coulant zijn en willen we samen tot een oplossing komen , vervolgt Eshuis. Op de bon staat dan ook dat ze zo snel mogelijk contact met ons moet opnemen. Dat is tot op heden nog niet gebeurd. Op zo n foto komen gelijk heftige reacties, maar in dit geval is er echt wel wat nuance aan te brengen. Dus bel ons op, dan lossen we het samen op.
Eind goed al goed
Dat heeft Elze iets later dan ook gedaan. De conclusie: de boete hoeft ze niet te betalen. De volgende keer dat zoiets gebeurd, moet ik me melden bij degene die de bon uitschrijft in plaats van op het gemeentehuis. Maar ik ben blij dat het is opgelost.
Ondanks dat er snel een nieuwe sleutel is, heeft de Enschedese nog de hoop dat iemand de verloren sleutel voor haar terug vindt. Die is te herkennen aan een sleutelhanger met drie berenhoofdjes. Het is al met al een heel gedoe geweest. Driedubbel balen eigenlijk. Gelukkig smaakte het ijsje wel goed, maar dat je daarna drie uur bezig bent om van alles te regelen, dat had ik ook niet kunnen bedenken.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Carlo ter Ellen.