"Leden van motorclubs zijn over het algemeen geen lieverdjes en we moeten daar iets tegen doen, maar de overheid moet zich daarbij wel baseren op wettelijke bevoegdheden en die ontbreken in dit geval", legt de hoogleraar uit op Enschede FM. "De burgemeester probeert nu ruimte te creëren door ondernemers onder druk te zetten. Door te zeggen dat ze leden van de motorclub niet mogen ontvangen en door te dreigen met sluiting. Daar voorziet onze wet niet in, dat kan niet."
Illegale praktijkenBrouwer benadrukt op de lokale zender dat hij het niet opneemt voor motorclubs, maar voor het recht. "Als het recht niet toelaat wat we graag willen, dan moeten we de wet veranderen. Dat is de enige manier om dit soort clubs aan te pakken. Maar niet zoals nu via allerlei illegale praktijken, want dan is de overheid geen haar beter dan de clubs zelf." De hoogleraar vindt dan ook dat het probleem landelijk aangepakt moet worden.
VerbiedenDe procedure om een verenging te verbieden omschrijft Brouwer op dit moment als 'stroperig'. "Het kan jaren duren, maar dat is nou eenmaal de wettelijke procedure. Daar ziet men blijkbaar geen heil in, dus proberen ze op elke mogelijke manier die clubs te pakken te nemen. En daar verzet ik mij tegen, dat is niet gebaseerd op de wet."
De wijze waarop de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen de outlaw motorcyclegang Satudarah in zijn stad aanpakt, kan wel rekenen op instemming van een groot deel van de lokale politiek. VVD, CDA, Burgerbelangen, SP en D66 prijzen de daadkracht van Van Veldhuizen.
Lees ook: Burgemeester van Enschede krijgt steun in aanpak Satudarah© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Frans Nikkels.