Na 20 weken coderen, ontwerpen en programmeren was het woensdag eindelijk zover. Een groep Saxion-studenten van de opleiding Creative Media & Game Technologies presenteerde in de Grolsch Veste hun Virtual Reality-game 'Project Myron'. Wij mochten het spel als eerste testen.
De studenten hebben een 'full-body VR-experience' gecreëerd. "Dat houdt in dat je in Virtual Reality je eigen lichaam ziet bewegen, maar ook het lichaam van je tegenspeler", legt projectleider Willem-Jan Eeftingh uit, "en dat is redelijk uniek." Hoe de studenten het spel hebben gemaakt is volgens Willem-Jan niet in jip-en-janneketaal uit te leggen. "Het is echt een heel technisch verhaal", lacht hij.
Computer in een rugzak
Het doel is wel duidelijk, namelijk om aanbieders van verschillende technologieën bij elkaar te brengen en zo tot nieuwe toepassingen te komen op het gebied van virtual reality. Zo heeft het Enschedese bedrijf Xsens speciale pakken geleverd voor het spel. "Spelers kunnen hierdoor hun eigen lichaam en bewegingen terugzien in het spel", legt Willem-Jan uit. Het bedrijf XMG leverde zogenoemde backpackcomputers waardoor spelers zich draadloos over het speelveld kunnen bewegen. Ook de techbedrijven The Virtual Dutch Men en Manus VR zijn betrokken bij de totstandkoming van het spel.
Andere wereld
Als spelers het pak vol sensoren aantrekken en de virtual reality-bril op hun hoofd zetten, wanen ze zich in een compleet andere wereld. In een arena middenin de woestijn gaan de gamers de strijd met elkaar aan. Waar gamers zich bij de meeste spellen voortbewegen door middel van een controller, zijn de spelers nu zelf 'in control'. Beweeg je in het echte leven, dan beweeg je in het spel. "Het doel is om elkaar neer te schieten," vertelt de projectleider. Het klinkt volgens hem spannender dan het is: "Je kunt het vergelijken met lasergamen. Echt gewelddadig is het niet." Het spel is volgens de student 'in principe' voor iedereen geschikt.
Het duurt echter nog wel even voordat iedereen het kan spelen. "Wij willen na onze studie een bedrijfje oprichten en deze technologie verder ontwikkelen. Wie weet kunnen mensen ons spel dan over een paar jaar in een arcadehal spelen." De student benadrukt dat Project Myron wel meer is dan alleen een spelletje. "In de toekomst kan dit ook ingezet worden voor trainingsdoeleinden."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM