Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Deze Enschedeër (78) gaf duizenden Tukkers huiswerkbegeleiding

281258 download 7 4

De 78-jarige Jan Kotte draagt 'zijn' levenswerk Studiebegeleiding Twente over aan ondernemer Martijn Tausch. Kotte gaf door de jaren heen duizenden leerlingen uit heel Twente huiswerkbegeleiding. Nu gooit Tausch een modern sausje over het bedrijf. "De vorm verandert, maar de inhoud blijft hetzelfde."

"We gaan mee met de tijd, maar behouden het goede." Dat zegt Jan Kotte (78) in het Designlab van The Gallery op de UT. Enschedeër Kotte is de expert op het gebied van huiswerkbegeleiding in Twente en omstreken. Hij begon al in 1985. Zijn Studiebegeleiding Twente gaat deze zomer over in Edu Oost van Martijn Tausch (40). "Ik wens Martijn veel succes. Maar het gaat niet om hem, maar om de leerlingen."

3.500 Tukkers
Kotte heeft door de jaren heen zo'n 3.500 leerlingen begeleid in het maken van huiswerk. "Ik heb het altijd met veel passie gedaan. Het is wel mijn kindje en je wilt dat het in goede handen terecht komt. Dat gevoel heb ik nu." Volgens Kotte staat de kern van de huiswerkbegeleiding nog steeds overeind: het aanbrengen van structuur, rust en discipline.

Kotte begon met de huiswerkbegeleiding omdat hij er achter kwam dat veel leerlingen met een goed advies van de basisschool problemen kregen in de brugklas. "Ik ben met twaalf leerlingen begonnen in Haaksbergen. Almelo, Raalte, Groenlo en Enschede volgden al snel. Uiteindelijk heb ik Enschede en Oldenzaal aangehouden. Het slagingspercentage is in de 90 procent. Leerlingen die in september bij ons komen slagen bijna altijd of gaan over."

Studielandschappen
In Enschede is de locatie aan de Brinkstraat, boven Vrieler. Daar wordt binnenkort de inrichting aangepakt, meldt Martijn Tausch. Hij was acht jaar docent op het ROC en op Saxion en daarnaast begeleidde hij vele schooldirecties op het gebied van leiderschap. De methode van Kotte sprak hem zonder meer aan. Maar een modern sausje erover zou geen kwaad kunnen. De inspiratie komt uit het Designlab.

Yogaballen
Tausch: In onze ruimtes creëren we moderne studielandschappen, zoals we dat noemen. Laptops zijn er, een zithoek waar je thee kunt drinken. Er zijn afgesloten werkplekken, cubicals. En we hebben grote yogaballen, waar je op kunt zitten, mee kunt rollen. Je traint je spieren, maar belangrijker is dat je de onrust in je lijf kwijtraakt."

Kotte staat voor 100 procent achter de studielandschappen. "Het biedt de leerlingen meer mogelijkheden. De vorm verandert, maar de inhoud blijft hetzelfde." Kotte blijft lesgeven. Hij wil weten hoe de overgang gaat.

Niet elitair
De afstemming met de scholen blijft. Nieuw is wel een Raad van Advies. "Leerlingen, docenten en ouders die nadenken over hoe we het beter kunnen doen", legt Tausch uit. Ze zijn gecertificeerd door de landelijke branchevereniging LVSi. Naast gecontroleerde kwaliteit, houdt dat in dat ouders met een inkomen op bijstandsniveau gemeentelijke subsidie kunnen krijgen. Kotte: "We zijn niet elitair. Het uitgangspunt is dat we er voor alle leerlingen zijn."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto Frans Nikkels.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.