'Deze ansichtkaart toont een kijkje in het golfslagbad waar ik een deel van mijn jeugd heb doorgebracht. De foto werd indertijd gemaakt door de firma Jospé. Naamgever was de Duitse zakenman Joseph Peter Welker, eigenaar van één van de grootste prentbriefkaartdrukkerijen van Nederland.
Eén van de eerste familieuitstapjes na de oorlog, was naar Bad Boekelo. Hoewel het bad al in 1934 was geopend door de K.N.Z (Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie) om het personeel en de overige bevolking van Enschede te laten genieten, was er voor ons nog niet veel gelegenheid geweest om er naar toe te gaan. Maar vanaf zomer 1948 gingen we regelmatig met het gezin in de vakantie naar Bad Boekelo toe. We hadden er nog geen notie van dat je ook kon verbranden door eerst in dat zoute water te gaan en daarna in de zon te gaan bakken.
En niemand van de familie had nog leren zwemmen, dus het was prachtig om in de golven te kunnen dobberen aan de gespannen touwen. Als de sirene begon te loeien, renden alle bezoekers naar het bad om een goed plekje aan de touwen te vinden. Het water begon als een echte zee minutenlang flink te golven en het was dolle pret.
Alhoewel de toegangsprijs in latere jaren steeg, bleef het toch nog altijd ons favoriete zwembad. Ik kwam er al met klasgenootjes op de zwemdagen van school in de 50'er jaren en later, na onze schooltijd, hadden wij een eigen abonnement. In de jaren 70 moest er worden gewerkt en alleen met mooi weer op de zondagen, was Bad Boekelo nog favoriet.
Met genoegen kijk ik terug op die tijd en ben ik blij dat de K.N.Z. met het idee kwam om een natuurzoutbad op te richten om 'De gezonde mens in het oosten van Nederland ook van zout water, zonlicht en lucht te laten genieten'.'
Zelf grasduinen in het beeldarchief van de stad kan ook: ga naar
stadsarchief.enschede.nl/00002/beeldbank.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM