Zo gaat het in elk geval gebeuren als het aan stadsbouwmeester Robin Veenink ligt. Hij noemt het huidige gevelbeeld ,,ernstig in strijd met redelijke eisen van welstand .
Ophef
Toen het pand vijf weken geleden rood werd geverfd, zorgde dit al voor de nodige ophef. Op Facebook had het Forum Enschedees Erfgoed forse kritiek op de, in hun termen, verminking van het pand . Bewoners van Enschede riepen zelfs op tot een boycot van eethuis Layla, dat in het pand gevestigd is. Het eethuis huurt het pand echter en was zelf niet verantwoordelijk voor het overschilderen.
'Onherroepelijk verwoest'
Maar kan het pand überhaupt wel teruggebracht worden in de oorspronkelijke staat? Marcel Meijer Hof, van het Forum Enschedees Erfgoed sprak er eerder zijn twijfels over uit. ,,Dit is een daad die niet kan worden teruggedraaid, al is een gedeeltelijke terug-aanpassing nog wel mogelijk. Het historisch geheel moet echter als onherroepelijk verwoest worden beschouwd , zei hij eerder in De Twentsche Courant Tubantia. Of dat ook zo is vroegen wij aan Ruben Subelack, de oprichter van graffitiverwijderingsbedrijf NO-TAGS. Subelack houdt zich dagelijks bezig met het verwijderen van graffiti en verf op panden. Bekijk hierboven zijn reactie.
Bekijk hierboven het item van TV Enschede, en luister het interview op Enschede FM met stadsbouwmeester Rob Hendriks.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto Frans Nikkels.