Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Coalitie en oppositie tegenover elkaar in bezuinigingsdebat

282370 cashbox 1642988 1920 1

Het rijk geeft te weinig geld voor zorg. Daarover is de Enschedese raad eensgezind. Over de consequenties is de politiek verdeeld.

Een principieel verschil van inzicht tussen coalitie en oppositie ontpopte zich maandag bij de gemeenteraadsvergadering over de zomernota. Het debat over de koers die de gemeente vanaf volgend jaar moet varen ging vooral over Den Haag. Of beter gezegd: hoe om te gaan met de kortingen die 'Den Haag' doorvoert op met name budgetten voor (jeugd)zorg en bijstand.
Haagse kortingen
De coalitiepartijen D66, CDA, Burgerbelangen, VVD en ChristenUnie vinden dat de ontwikkeling van de stad niet de dupe moet worden van bezuiniging op zorgbudgetten. De oppositie (PvdA, SP, GroenLinks, EnschedeAnders) vindt juist dat de zorg niet onder die bezuiniging moet lijden.

De vier partijen van het 'linkse blok' introduceerden daarom een alternatief bezuinigingsscenario voor Enschede. Waar het college van B en W over vier jaar tijd 15 miljoen euro wil bezuinigen op de zorg om toch ruimte te houden om te investeren in de economie, wil de oppositie dat de bezuiniging op de zorg tot een minimum beperkt blijft en er niet meer dan nu moet worden geïnvesteerd in de economische ontwikkeling. Daarnaast pleiten de vier fracties voor een bezuiniging van 1 procent op de gemeentelijke organisatie en een korting van 3 procent op subsidies voor verenigingen en organisaties.

Pleisters
"We moeten geen lokale pleisters op wonden van Den Haag plakken", is het bezwaar van Jasper Kerkwijk (D66). Ayfer Koç denkt dat pleisterwerk de lobby van Enschede in Den Haag om meer zorgbudget tegenwerkt. "Dan zeggen ze: 'zie je, Enschede lost het zelf wel op'."

100 banen
Het alternatieve scenario van de oppositie redde het niet. "Jammer", zei wethouder Eelco Eerenberg, "omdat er best sympathieke voorstellen in staan." Die wegen volgens de wethouder Financiën niet op tegen de nadelen. De korting op subsidies heeft volgens hem ook grote gevolgen voor welzijnsorganisaties. De bezuiniging op de eigen organisatie kan wel 100 banen kosten. Eerenberg riep de partijen daarom op om hem actief te steunen bij zijn lobby in Den Haag voor meer geld in de zorgbudgetten.

Het college krijgt dus de steun van de meerderheid van de raad om haar bezuinigingsscenario verder vorm te geven. Dat wordt verwerkt in de laatste gemeentebegroting van deze collegeperiode, die dit najaar wordt gepresenteerd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.