Veertien jaar geleden zette Kees de Groot het festival dat creatieve technologie, elektronische muziek en hedendaagse kunst combineert, op. Dat was even nadat hij van Amsterdam naar Enschede verhuisde. Gogbot is inmiddels een begrip. Niet alleen in Twente, niet alleen in Nederland, maar in de gehele wereld. Dat weten kenners. En steeds vaker weten ook de inwoners van Enschede het.
Groei
Kees de Groot (61) maakt het op uit de bezoekerscijfers, aangeleverd door onderzoeksbureau I&O. Maar ook uit zijn eigen ervaring en de reacties die hij krijgt, op straat, in de stad. "Het brede publiek uit Twente begint te groeien. Natuurlijk zijn en blijven we er voor de hardcore kunststudenten, de muziekfanaten, de technoliefhebbers, de nerds, de filosofen en de schrijvers. Maar steeds vaker genieten ook de mensen op de terrassen van wat zich tijdens Gogbot op en rond de Oude Markt afspeelt."
"Toen wij begonnen, bestond de iPhone nog niet eens. De computer speelde nauwelijks een rol. Nu staat technomuziek gewoon in de top 40. Het is normale popmuziek geworden. Internet en nieuwe technologie is het klankbord van de jonge generatie. Daardoor wordt het publiek breder en het festival tegelijk ook eigentijdser. Dat is mooi, maar we blijven vooruitkijken. Kunst is een spiegel op de samenleving. Zonder kunst is er geen vooruitgang."
Ruimtevaart en astronomie
"Het wordt een raar festival gevonden", zegt hij. "Maar er zit een gedachte achter Gogbot. Wij laten zien hoe enorm de technologische ontwikkelingen zijn. Dit jaar staan de ontwikkelingen in de ruimtevaart en astronomie centraal. We kunnen naar de sterren reizen, we kunnen daar delfstoffen winnen. Maar van wie zijn die planeten eigenlijk? En mag je ze zomaar exploiteren?"
Literatuur krijgt een steviger aandeel in Gogbot. "Ik ben beeldend kunstenaar. Maar beelden zeggen niet alles. Overal zit een verhaal achter en dat moet worden opgeschreven. Juist in deze tijd, waarin jongeren minder lezen en meer met beeld bezig zijn, moet dat niet worden benadrukt. Schrijven, lezen, met elkaar communiceren en elkaar begrijpen begint met taal.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Emiel Muijderman