Een uit de hand gelopen hobby , noemt Natascha het bullet journaling. Ze ontdekte de Amerikaanse hype vorig jaar toen ze op zoek was naar een nieuwe agenda. Door mijn opleiding aan de Pabo had ik de ene dag een bult werk en de andere dag niks. Mijn taken en afspraken pasten niet in de afgebakende vakjes. De oplossing voor haar probleem vond ze in de bullet journal. Een zelfgemaakte agenda in een blanco notitieboek waar je alles in kwijt kan. Dagelijkse afspraken, to do-lijstjes, herinneringen, foto s noem het maar op. Dit kan heel simpel en puntsgewijs, maar bullet journalist Natascha maakt kleine kunstwerkjes van haar journals. Sommige mensen kijken s avonds op de bank naar televisie om te ontspannen. Ik pak mijn journal erbij. Het is veel meer dan alleen een agenda. Het is een hele leuke manier om je hele leven in een notitieboek te stoppen."
De tekeningen en sjablonen van Natascha trokken al snel aandacht op social media. Binnen een maand had ze 1.000 volgers op
Instagram en na de oprichting van haar blog
planningroutine.com groeide dit uit naar ruim 58.000 volgers. Tachtig procent daarvan is Amerikaans. Al haar posts zijn dan ook in het Engels. Als ik in het Nederlands was begonnen, was ik nooit zo groot geworden. In Amerika is het al een aantal jaren echt een hype. En die hype waait volgens de Enschedese langzaam over naar Nederland. Steeds meer Nederlandse bloggers en vloggers hebben het erover. En als grootste Nederlandse bullet journalist op Instagram had uitgeverij Luitingh-Sijthoff Natascha snel op het oog. Bullet journals zijn echt dé nieuwe trend.
'Iedereen kan het'
"Er liggen straks gewoon boeken in de winkels met mijn naam erop." De 22-jarige vertelt haar verhaal alsof ze het zelf nog niet helemaal gelooft. In haar bullet journal die vanaf 28 augustus in de winkels ligt wijdt ze groentjes in, in de wereld van het bullet journaling. Het is een soort handleiding voor hoe je een pagina het best kan indelen, welke handschriften je kan gebruiken en hoe je doodles (tekeningen) maakt. Het eerste deel van het boek is gevuld met de tips en sjablonen en achterin staan voorbeelden van tekeningen. In het midden zijn de pagina s leeg. Je moet het echt zelf doen, als ik het hele boek al invul ga ik voorbij het principe van een bullet journal.
De Enschedese benadrukt dat ze mensen niet wil ontmoedigen met haar designs. Een bullet journal hoeft niet mooi te zijn. Het basisprincipe is heel simpel. Je hebt alleen een pen en een notitieblok nodig. Iedereen kan het. En ondanks dat de student veel tijd in haar journal steekt, is dit volgens haar niet noodzakelijk. "Je kan in een paar minuten een simpele pagina en een to-do lijst maken."
Rijk?
Rijk rekent de Enschedese zich nog niet en haar baan bij de supermarkt houdt ze dan ook nog maar even aan. Het is niet dat ik nu binnen ben. Ik krijg een percentage van de verkoop, maar dat gaat om centen per boek niet om euro s. Stiekem droomt ze al over een vervolg: Misschien komt er wel een tweede boek, voor gevorderden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Emiel Muijderman