Lees het volledige verhaal in de Enschedese editie van de Twentsche Courant Tubantia deze zaterdag.Volgens Enschedese makelaars heeft de aantrekkelijkheid van de wijk vooral te maken met het type woning dat gewild is bij kopers: de goed afgewerkte karakteristieke jaren '30-woning. Die is in Het Hogeland in ruime mate voorhanden. Vooral voor woningen onder de 2 ton wordt in toenemende vraag meer dan de vraagprijs betaald.
Maar ook de locatie van Het Hogeland draagt bij aan het succes onder woningzoekers. De wijk ligt dicht bij de stad en toch nabij het groen en de snelweg. En er is keuze in verschillende prijsklasses, waardoor de wijk goede doorstromingsmogelijkheden biedt. "Dat alles bij elkaar maakt dat mensen over elkaar heen buitelen om op Het Hogeland te kunnen wonen", stelt makelaar Marco Lammers van Thoma Post. "De vraag is hier niet of je je woning wel kwijt raakt, maar hoe goed je je huis verkoopt."
Bekende HogelanderGerard Timmers (68) kent de wijk als geen ander. Hij is eigenaar van Hairteam Gerard aan de Padangstraat. De kapsalon zit al tachtig jaar op het Hogeland en is al generaties in de familie. Timmers werkt er sinds 1966. Iedereen komt terug naar het Hogeland", zegt hij. Het is een dorp binnen Enschede. Sinds kort woont hij in Duitsland, maar Gerard is en blijft een bekende Hogelander. Je kunt niet normaal met hem over straat", zegt zijn dochter Sharon Timmers (46) lachend. Hij wordt om de paar meter door iemand gegroet.
Toen de wijk vijftig jaar bestond, besloot de wijkraad dat het tijd was voor een feestje. Geld was er niet, wel goede wil. We huurden een circustent en uiteindelijk kwamen er bijna 800 mensen. We hadden helemaal geen geld voor de organisatie, maar hielden na afloop ruim 25.000 euro over. Waar anders in Enschede zie je dat gebeuren?
HistorieDe goede sfeer van de wijk lokte ook Geert Bekkering (72) toen hij in 1977 een gezinswoning in Enschede zocht. Ik wilde een huis waar je moest vragen waar de wc zat. In elk geval niet gewoon naast de voordeur", zegt hij. Hij vond een koopwoning aan de J.P. Coenstraat en woont er nog steeds. Het huis was twee jaar oud, uit 1975. Op deze plek zat eerder houtzagerij Gaakink. Toen we er kwamen wonen, lagen de boomstammen er nog."
Bekkering meent dat diversiteit in de wijk het geheim is achter het Hogeland. Die Dat zou weleens het geheim van de wijk kunnen zijn. Het is hier lekker wonen, met zoveel verschillende soorten mensen, heerlijk gemengd. Van jong tot oud, van arbeider tot professor." Geert Bekkering vertelde in gesprek met Newsroom-verslaggever Julia Henkel nog veel meer over de historie van het Hogeland. Beluister dat fragment hierboven terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Studio Beeld & Verbeelding