Enschede FM sprak hierover met Willem Kruithof van CNV Vakmensen. Beluister het interview hierboven.
Sluiting
In totaal had Tuunte Fashion ruim veertig winkels. Daarvan zijn er na het faillissement negentien gesloten, waarvan zeven in deze regio. De overige winkels zijn twee weken geleden voortgezet door Jola Mode, een modeketen uit het zuiden van het land, en voormalig directeur-eigenaar Rene Rootinck. Hoeveel van de oorspronkelijke 250 medewerkers van Tuunte mee zijn gegaan, is onduidelijk.
De curator en de oude en nieuwe eigenaren houden hun boeken gesloten. Willen we aantonen dat medewerkers onterecht op straat staan, dan hebben we zoveel mogelijk van hun verhalen nodig , aldus bestuurders Roos Rahimi en Willem Kruithof van CNV Vakmensen.
Dumpen personeel
Ze hebben de indruk dat de doorstart is gebruikt om oudere en duurdere werknemers te dumpen . Verschillende oudere werknemers gaven in deze krant aan dat ze geen eerlijke kans hebben gehad en niet eens zijn uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ze voelden zich als grof vuil aan de kant gezet .
CNV-bestuurder Rahimi: Het lijkt er sterk op dat het faillissement van Tuunte was gericht op voortzetting van de onderneming. Dat betekent dat je niet zomaar mensen op straat mag zetten. Bij een voortzetting van een onderneming geldt het normale ontslagrecht.
Vergoeding
Ze zegt te beseffen dat een rechtszaak het verdriet van de oudere werknemers niet kan oplossen. We hopen hiermee wel aan de rem te trekken bij een groeiende groep ondernemers die hun bedrijf als een speeltje zien dat je een keer over de kop kunt laten gaan om je personeel te dumpen. Als we een rechtszaak winnen, biedt dat wel perspectief voor medewerkers om alsnog een vergoeding te eisen.
Oud-medewerkers van Tuunte kunnen zich melden bij de vakbond (
[email protected].).
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Lenneke Lingmont