De definitieve bijdrage die Enschede van het rijk krijgt is voor 2017 vastgesteld op 93,4 miljoen euro. De gemeente hield rekening met een miljoen minder. Nog altijd moet de stad geld toeleggen: er wordt dit jaar zo'n 98 miljoen euro aan bijstand uitgekeerd aan een kleine 7.000 Enschedeërs.
Meer geld
Het rijk keert dit jaar meer bijstandsgeld uit aan gemeenten, omdat landelijk het aantal mensen in de bijstand is gestegen. In Enschede is er juist sprake van een daling van de bijstandspopulatie.
In 2018 wordt meer geld uitgekeerd omdat het verdeelmodel, het BUIG-budget, in positieve zin is bijgesteld. Enschede verwacht 94 miljoen euro te ontvangen, anderhalf miljoen meer dan verwacht. Ook verwacht de gemeente een verdere daling van het aantal bijstandsgerechtigden.
Erkenning
Wethouder Patrick Welman vvan Enschede ziet de verhoogde bijstandsbijdrage als erkenning en een beloning voor de lobby voor een rechtvaardiger verdeelmodel voor de bijstand. Wij zijn nog steeds van mening dat het rijksbudget te laag is voor het betalen van bijstandsuitgaven en blijven ervoor lobbyen om dit te verhogen , aldus Welman.
We zijn ons ook bewust dat andere gemeenten nadeel ondervinden. Tegelijk zijn er zijn wederom gemeenten die geld overhouden op het bijstandsbudget en er nu alsnog extra middelen bij krijgen. Deze scheefgroei baart mij zorgen.
Rechtszaak
Enschede is met het rijk verwikkeld in een rechtszaak over bijstandsgelden uit 2015 en 2016. De gemeente vindt dat het 6,5 miljoen euro te weinig kreeg. De rechtbank in Zwolle vond eerder dat de minister een nieuw oordeel moet vellen over de bijstandsaanvraag van Enschede, maar het ministerie van SZW ging in beroep.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Pixabay