In Twente is veel te veel bedrijfsgrond. Volgens onderzoek is er de komende tien jaar in de regio vraag naar 334 hectare, terwijl de veertien gemeenten 437 hectare beschikbaar hebben. De gemeenten hebben nu vastgelegd dat over drie jaar het aanbod moet aansluiten op de lokale behoefte. Al gaat dat pijn doen.
Enschede, Hengelo, Almelo, Rijssen-Holten, Hellendoorn, Twenterand, Wierden en Borne hebben samen een overschot van ruim 100 hectare, ofwel 200 voetbalvelden. Ze moeten voor het eind van dit jaar een plan van aanpak aan de provincie presenteren over hoe ze vraag en aanbod in balans brengen.
Regio op slot
"Dat is nodig om te voorkomen dat de regio op slot gaat", zegt gedeputeerde Eddy van Hijum. Te veel bedrijfsgrond in de ene gemeente kan tot gevolg hebben dat de Raad van State een plan voor een bedrijventerrein in een buurgemeente afkeurt. "Met dit akkoord wordt voorkomen dat Twente niet in staat is nieuwe, goede bedrijventerreinen te ontwikkelen."
Het inleveren van bedrijfsgrond heeft voor gemeenten grote financiële consequenties. In veel gevallen staat de grond in de boeken voor minimaal 80 euro per vierkante meter. Als het weer landbouwgrond wordt met een waarde van zo'n 8 euro per vierkante meter, heeft dat grote gevolgen voor de gemeentelijke boekhouding. Het Twentse akkoord heeft dan ook veel voeten in de aarde gehad.
Opknappen
Het noodlijdende Almelo, dat is aangeslagen voor een overschot van zo'n 22 hectare, kondigde eerder aan niet van plan te zijn bedrijfsgrond in te leveren. Verantwoordelijk wethouder Alex Langius zegt nu dat Almelo overstag is gegaan vanwege toezeggingen van de provincie om de gemeente te helpen bij het opknappen van verouderde bedrijventerreinen en ook bij het aanpakken van achterstandsbuurten en leegstand in winkelstraten. In de jaarrekening heeft Almelo al ruim 10 miljoen euro gereserveerd voor het afboeken van bedrijfsgrond.
Volgens Van Hijum is er onder meer met Almelo heel intensief overleg geweest. "Behalve het regionale perspectief, is het ook in het belang van de gemeenten om orde op zaken te stellen. Om verder te kunnen met bedrijventerreinen die wel kansrijk zijn, is het nodig een streep te halen door bedrijfsgrond waar geen vraag naar is."
Het is aan gemeenten te bepalen hoe ze het overschot aan bedrijventerreinen terugbrengen. Van Hijum: "We gaan tussentijds wel toetsen of die aanpak het beoogde effect heeft. We kunnen gemeenten desnoods dwingen om bedrijfsgrond af te boeken."
Schrappen
Daarbij wordt door de provincie kritisch gekeken naar onder meer Hellendoorn. Deze gemeenten heeft, zoals het er nu uitziet, over een paar jaar een overschot van 8,5 hectare. Maar dat zal volgens wethouder Anja van den Dolder in 2020 nog slechts 2,5 hectare zijn. "We schrappen die nu al in Kruidenwijk-Zuid. De overige 6 hectare denken we de komende drie jaar echter extra te kunnen verkopen op industrieterrein Lochter 3."
Van Hijum waarschuwt gemeenten zich in elk geval 'niet rijk te rekenen'. "In de berekeningen over vraag en aanbod van bedrijventerreinen zijn we uitgegaan van een gunstige economische situatie voor uitgiftes. Het is zeer de vraag of je daar bovenop ook nog een inhaalslag kunt maken."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Annina Romita