Aan de buitenkant is de nieuwe eigenaar nauwelijks zichtbaar. Behalve een vlag voor het pand, een banner in de hal en een piepklein Asahi-speldje op de revers van directeur Andrei Haret wijst niets op inmenging van de Japanners bij Grolsch. Is er eigenlijk wel iets veranderd door de overname? Volgens Haret beslist wel. Vorig jaar zei hij te hopen dat Grolsch onder Asahi flexibeler en slagvaardiger zou worden. En mijn verwachtingen op dat punt zijn overtroffen , zegt hij nu.
Slagvaardig
Grolschdirecteur Andrei Haret in de nieuwe proefbrouwerij.
Grolschdirecteur Andrei Haret in de nieuwe proefbrouwerij. © Emiel Muijderman
Binnen SAB Miller was Grolsch een klein radertje. In de Asahi Europe Group is de rol van de Enschedese brouwerij veel groter. Haret: Deze omgeving is veel ondernemender, we krijgen ruimte voor nieuwe initiatieven en er wordt slagvaardig gereageerd. Als wij een idee hebben maken we een plan, we gaan naar Londen voor overleg, en dan wordt er beslist. Bij SAB Miller was de besluitvorming ingewikkelder, liep over meer schijven, dat duurde allemaal veel langer.
Een mooi voorbeeld is de nieuwe proefbrouwerij: een supermodern mini-brouwerijtje in een ruimte naast de enorme Grolsch-ketels. Meesterbrouwer Marc Janssen krijgt daar alle ruimte om te experimenteren met nieuwe smaken. Het plan voor de proefbrouwerij bestond al jaren, maar SAB Miller schoof de besluitvorming erover steeds op de lange baan. Terwijl het voor ons van strategisch belang is , stelt Haret. Het is niet zomaar een speeltuintje, we zijn op de binnenlandse markt leidend op het gebied van lichte en speciaalbieren. In dat segment zitten nog heel veel groeimogelijkheden en we willen onze positie daarin versterken. Asahi had daar oog voor en gaf heel snel groen licht voor ons plan.
Veel respect
En dat terwijl Japanners traditioneel bekend staan om hun extreem hiërarchische verhoudingen op de werkvloer. Haret heeft andere ervaringen: Ik weet dat de besluitvorming in Japan heel anders is, veel traditioneler. Maar ik merk echt dat ze binnen hun Europese divisie willen leren over Europese bedrijfsculturen. Ze vragen heel veel, willen steeds weten waarom we dingen op een bepaalde manier doen. Ze behandelen ons met veel respect.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM