De Hengelose politiek staat positief tegenover het plan om, samen met woningcorporatie Welbions, appartementencomplex 't Swafert over te nemen. Dat bleek dinsdagavond tijdens een politieke markt over dit onderwerp. Woensdagavond stemt de gemeenteraad formeel over de aankoop. Hengelo wil ruim tien miljoen euro betalen voor 't Swafert aan de huidige eigenaar, een vastgoedinvesteerder uit de Randstad.
Er klonk veel lof vanuit alle aanwezige raadsfracties. SP-raadslid Vincent Mulder, die vaak erg kritisch is tegenover het landelijke VVD-(woon)beleid, is vol lof over hoe de gemeente, wethouder Gerard Gerrits en Welbions dit hebben aangepakt: “Gelukkig is er hier in Hengelo een VVD-wethouder die wél hart voor huurders heeft.”
Ook andere fracties zijn tevreden met de overeenkomst: “'t Swafert is hét herkenningspunt in Groot-Driene. Het is niet alleen een fysieke plicht om het gebouw netjes te maken, maar het is ook een morele plicht”, zegt LokaalHengelo-raadslid Glenn Dedecker. Herman Groeneveld zegt namens de ChristenUnie dat de investering het ‘dubbel en dwars waard is’. PvdA-raadslid Nicolien Boekhoudt: "Blij dat deze woningen behouden blijven voor het sociale woningaanbod."
Afgelopen maandag konden raadsleden inhoudelijke vragen stellen over de deal aan onder andere een afvaardiging van Welbions, de wethouder en ambtenaren. Inwoners en de pers mochten hier niet bij zijn, zoals vaker gebruikelijk is bij zo'n 'technisch beraad'.
Wooncomplex 't Swafert werd ruim vijftig jaar geleden gebouwd als moderne woonplek voor ouderen. De Hengelose huisarts Fuldauer kwam met het initiatief. Meer dan twintig jaar geleden verkocht de naar hem vernoemde Fuldauerstichting het complex aan een andere partij. Daarna ging het over naar een vastgoedinvesteerder uit de Randstad. De huidige eigenaar verzaakte het volgens buurtbewoners om het complex te onderhouden, waardoor het de afgelopen jaren verloederde. De lokale SP-fractie pleitte er al jaren voor om het complex te laten kopen door Welbions.
De aanwezige bewoners strijden al jaren voor betere woonomstandigheden. Van schimmel en ratten tot afvalproblemen en kapotte cv-ketels: de bewoners zitten al jaren in een slecht onderhouden pand. Mulder prijst hun inzet: “Jullie waren de luis in de pels van de bontjas van de investeerder."
Een aantal jaar geleden ging het naastgelegen dienstencentrum dicht. Op deze plek konden de ouderen van het wooncomplex samenkomen om te kaarten of andere activiteiten te doen. Nu het complex weer in publieke handen komt, wil Vincent Mulder dat het dienstencentrum weer opengaat. "We zien het liefst dat dit het vierde wijkcentrum van de stad wordt." Of het oude naastgelegen dienstencentrum weer open gaat, moet later duidelijk worden.
Het bereiken van een overeenkomst had volgens de woningcorporatie en de wethouder best wat voeten in de aarde. Volgens Welbions-bestuurder Harro Eppinga en wethouder Gerrits is de vastgoeddeal voor Nederlandse begrippen uniek: “Ik ben niet iemand die snel dingen spannend vindt, maar dit was dat wél”, zegt Eppinga. Binnen het ambtelijke apparaat en bij Welbions is volgens Gerrits hard gewerkt om de koop in relatief korte tijd te kunnen regelen.
De gemeente tikt ruim 10 miljoen euro af voor de grond waarop 't Swafert staat en verhuurt het perceel aan Welbions voor een lager tarief. Welbions neemt het gebouw voor haar rekening en zal de renovatie en het beheer van het gebouw op zich nemen. De exacte details van de verkoop worden pas op een later moment bekendgemaakt, omdat het zo is afgesproken met de huidige eigenaar van het complex.
Door een lager verhuurbedrag te vragen voor de grond aan Welbions wil de gemeente ervoor zorgen dat de woningcorporatie voldoende geld vrij heeft om de renovatie en het beheer van het pand op te kunnen pakken. Er is volgens Gerrits onderzoek uitgevoerd om te kijken of de verlaagde huur niet gezien kan worden als een vorm van staatssteun. “Volgens het advies van Simmons & Simmons (Amsterdams advocatenkantoor, red.) is dit makkelijk te verdedigen.” Het komt erop neer dat woningcorporaties een publiek doel dienen, waardoor een verlaagd tarief niet als staatssteun wordt gezien.
Het complex is geen monument, maar blijft door deze transactie zeker beschermd: “Blij dat we de regie naar ons toe kunnen trekken. Sloop gaat echt niet gebeuren, daar is de erfgoedwaarde te hoog voor”, aldus Gerrits