Adviesbureau Arcadis is op verzoek van de de gemeente de archieven ingedoken. Het bedrijf heeft alle locaties in kaart gebracht waar in het verleden bedrijfsmatige activiteiten hebben plaatsgehad waarbij de kans op (illegale) vuilstort aanwezig is.
Over de gevolgen van afvalstort en de volksgezondheid werd vroeger minder nagedacht dan nu. Een gifschandaal in het Zuid-Hollandse Lekkerkerk, waar in 1980 een nieuwbouwwijk gebouwd bleek te zijn op een met chemicaliën vervuilde oude vuilnisbelt, veranderde de regelgeving voorgoed.
Daarom moeten gemeenten nu voor 2030 alle vervuilde percelen hebben gesaneerd of op zijn minst 'onder controle' hebben. Maar over een deel van deze stortlocaties is maar weinig bekend.
Vijftig plekken
De gemeente denkt dat er in Enschede 50 plekken zijn waar een gerede kans bestaat dat er in het verleden (bedrijfs)afval is gestort. Goed onderzoek is er nooit gedaan, maar vanuit de Wet bodembescherming is de gemeente verplicht om deze locaties in kaart te brengen en te bepalen hoe vervuild de bodem is.
De eigenaren van de 50 percelen hebben een brief van de gemeente ontvangen waarin zij worden gevraagd mee te werken aan bodemonderzoek. Dat wordt de komende maanden uitgevoerd. De eerste fase van het onderzoek betaalt de gemeente.
Meewerken niet verplicht
Meewerken is niet verplicht, staat in de brief, maar grondeigenaren die weigeren kunnen in de toekomst een nieuwe aanschrijving verwachten vanwege de Wet bodembescherming. In dat stadium worden zij gedwongen om bodemonderzoek op eigen kosten uit te voeren.
Op de aangeschreven percelen wil de gemeente boringen verrichten om monsters te nemen van de grond en het grondwater. Als er vervuiling in de bodem wordt aangetroffen, gaat de gemeente in gesprek met de eigenaar. Vervolgonderzoeken en saneringskosten worden niet automatisch door de gemeente betaald. In veel gevallen is de grondeigenaar daarvoor verantwoordelijk of, indien die achterhaald kan worden, een vorige grondeigenaar.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Pixabay