De laptops worden verstrekt via de Stichting Leergeld Enschede. Daniëlle Poortier van de stichting: "Het is voor het eerst dat we dit kunnen doen in Enschede en daar zijn we heel blij mee. We wisten ook niet wat we precies aan aanvragen konden verwachten. Er waren er 350 beschikbaar. Het is wel heel erg vervelend om tegen de resterende gezinnen 'nee' te moeten zeggen. Dat zijn er nu 20 en het is onduidelijk of het daar bij blijft. Ik hoop dat we daar nog een oplossing voor kunnen vinden."
Andere gemeenten
Enschede is niet de eerste gemeente in deze regio die minimagezinnen met schoolgaande kinderen helpt met een pc of laptop. Hengelo doet dat bijvoorbeeld al via het zogenaamde Kindpakket. Gezinnen met schoolgaande kinderen tot 17 jaar komen eenmaal in de vijf jaar in aanmerking voor een pc. Elke gemeente bepaalt zelf hoe schoolgaande kinderen uit armoegezinnen worden geholpen. De meesten hebben al een regeling voor een fiets, een schooltas, bekostiging schoolactiviteiten, maar ook een kledingfonds. Een bijdrage aan digitale lesmiddelen - zoals een laptop - is nog zeker geen gemeengoed.
Digitaliseren
Volgens Danielle Poortier is de behoefte bij die gezinnen aan een schoollaptop groot. "In het verleden konden we gezinnen ook wel eens helpen, maar niet structureel. Dan ging het om tweedehands laptops of pc's, van bedrijven die zelf nieuwe aanschaften. De behoefte is er altijd geweest, maar sinds scholen steeds meer digitaliseren, krijgen we vaker vragen om hulp bij de aanschaf. Vooral omdat er ook steeds meer huiswerk op computers gemaakt moet worden en veel informatie op internet opgezocht moet worden."
Dezelfde kansen
Enschede telt ongeveer 5.000 gezinnen die rond moeten komen van een minimuminkomen. De stad krijgt dit jaar van het rijk 1,17 miljoen extra voor armoedebestrijding. Van dat geld is 142.000 beschikbaar gesteld voor digitale middelen. Dat betekent dat er 350 laptops beschikbaar kwamen. De eerste zijn deze week verstrekt. Voor wethouder Patrick Welman was het laptopproject prioriteit nummer één. "Kinderen van ouders die minder te besteden hebben, moeten dezelfde kansen hebben wanneer ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Daar hoort een fatsoenlijke laptop bij."
Hulp van andere instanties
Dat nu mogelijk 20 gezinnen buiten de boot vallen, lijkt niet zo maar op te lossen. De wethouder roept daarom andere maatschappelijke instanties op ook een bijdrage te leveren de kinderen die in armoede moeten leven, te helpen.
De Stichting Leergeld benadrukt dat scholen, die het gebruik van een laptop of tablet verplicht stellen, daar ook zelf voor moeten opdraaien. Basis- en voortgezet onderwijs is gratis. Ouders kunnen niet verplicht worden voor eigen rekening een laptop te kopen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Foto Mediamarkt