Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Enschedeër Karin Vaneker: 'Koffieprut heb je nooit genoeg'

301888 827710

In de moestuin bij het Robson-gebouw werkt en experimenteert Enschedeër Karin Vaneker met koffieprut. De grondstof haalt ze overal vandaan. Ook op het gemeentehuis wordt de gebruikte koffie voor haar bewaard.

Ze komt binnen met een houten kistje. Daarin zit de oogst van een week koffiedrinken: zes filterzakjes met koffieprut. Karin Vaneker laat haar handen zien. Rouwrandjes onder haar nagels. Ze heeft net in de tuin van het Robson-gebouw aan de Blekerstraat nog even een klein bosje bloemen geplukt voor de verslaggever. En toen ze er toch was meteen maar wat in de grond gewroet. Hier, bij café Het Bolwerk waar ze wel vaker komt, stormt ze vaak meteen door naar de emmer waarin de koffieprut wordt gedumpt. ,,Kun je heel goed je handen mee schoonmaken , zegt Karin Vaneker.

WaardevolZe begrijpt sowieso niet dat er mensen zijn die het zomaar weggooien. "koffieprut is een waardevol goedje. Het heeft zuiverende werking maar ook de bodem is er goed mee af. Alleen is de kennis van de werking weggezakt. Die probeert Karin Vaneker nu opnieuw te verzamelen. Zondag, tijdens het Robson-festival, deelt ze haar kennis en ervaring tijdens workshops in het kunstenaars-verzamelgebouw.



Duurzaam
Karin Vaneker kunstenares, kookboekenschrijver, voedseldeskundige, bodemactivist (moes)tuiniert al geruime tijd volgens het agro-ecologische principe. Dat komt simpelweg neer op het volgende: ,,Wat je aan de bodem onttrekt, geef je ook weer terug. Duurzaam dus, met oog voor de wetenschappelijke kant. Want hoewel ze al veel weet over de heilzame werking van koffieprut, is ze volop aan het experimenteren. Dat koffieprut zou helpen slakken uit de moestuin te weren bijvoorbeeld, heeft ze inmiddels naar het rijk der fabelen verwezen. Jurrie Hardiek, de praktijkprofessor met wie ze samen in de tuin van het Robson werkt, had laatst slakken in de boerenkool. ,,Ik mocht koffieprut uitproberen. Ik heb dikke rijen drab rond de boerenkool gestrooid en wat denk je: het werkt! Al na een week waren de slakken terug. ,, Waarom werkt koffie maar tijdelijk tegen slakken? Ik wil onderzoeken hoe dat komt.

Tijdens de Robson Driedaagse van 3-5 november zijn er op zondag tussen 14 en 18 uur workshops. Daarin deelt Karin Vaneker haar kennis over koffieprut.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.