Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Van Vollenhoven voorziet Enschede van advies over Oud en Nieuw

302912 687449

Met het oog op het naderende besluit hoe Enschede met vuurwerk het nieuwe jaar ingaat heeft mr. Pieter van Vollenhoven de stadsredactie van De Twentsche Courant Tubantia een notitie gestuurd van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV). Met de vraag of de krant die met zijn lezers zou willen delen. In het stuk vraagt de SMV zich af of de jaarwisseling nog wel een feestelijke gebeurtenis is.

Het is een retorische vraag. Volgens de stichting is de jaarwisseling het grootste risico-evenement van Nederland. Van Vollenhoven is voorzitter van het bestuur van de SMV, Hans Wiegel is vicevoorzitter. Van Vollenhoven heeft met belangstelling kennisgenomen van het burgerexperiment in Enschede, waarbij de gemeente de inwoners laat bepalen hoe we oud en nieuw met vuurwerk vieren. Zaterdag 11 november is de slotmanifestatie.

Volgens de SMV is er maar één keuze mogelijk: stoppen met het afsteken van al dan niet illegaal vuurwerk. De SMV haalt de jongste jaarwisseling als voorbeeld aan. Gemeenten lieten weten dat het 'redelijk verlopen' was, een 'rustiger jaarwisseling' of 'rustiger dan vorig jaar'. Desondanks noteert de SMV: 'Is er nog steeds sprake van 482 behandelingen van vuurwerkslachtoffers bij spoedeisende hulp, 10 tot 15 miljoen euro schade, milieugevolgen door te hoge concentraties fijnstof, meer dan 10.000 vuurwerkgerelateerde incidenten en branden, een toename van het zware verboden vuurwerk, 63 geweldsdelicten tegen de politie en 560 aanhoudingen.'

Grens bereikt
Eind 2016 meende de SMV al dat de grenzen waren bereikt wat we als samenleving op vuurwerkgebied aanvaarden. Met de evaluaties van de laatste jaarwisseling in de hand vraagt de SMV zich ernstig af of de viering van oud en nieuw op de huidige wijze moet worden voortgezet. De SMV realiseert zich dat veel mensen niet willen tornen aan typisch Nederlandse tradities, maar tegelijkertijd kan de vraag worden gesteld hoeveel schade en slachtoffers er nodig zijn om de traditionele vuurwerktraditie te wijzigen. Nergens wordt zoveel geld uitgegeven aan consumentenvuurwerk als in ons land. In 2016 ging er voor 698 miljoen over de toonbank.

De SMV haalt in de notitie het succes van centrale vuurwerkshows door gemeenten aan. Maar plaatst meteen de kanttekening dat er niet genoeg vuurwerkprofessionals zijn om alle gemeenten tegelijk te bedienen. De stichting beschrijft hoe onderzoekers de jaarwisseling hebben vergeleken met volksfeesten als Koningsdag en Oranjefeesten. De conclusie: de jaarwisseling is een uitschieter. 'Inderdaad het grootste risico-evenement van Nederland.'

Onderzoeksraad
Van Vollenhoven was eerder voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Deze onderzoeksraad doet op verzoek van de vier grote gemeenten onderzoek naar de problemen bij de jaarwisseling door vuurwerk en geweld op straat.

Enschede beslist op 11 november hoe oud en nieuw wordt gevierd. Pieter van Vollenhoven voorziet de stad van advies. Ongevraagd, maar welgemeend.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.