Roderik en Nicole Lurvink dachten hun droomhuis te hebben gevonden in de Boswinkel-Oost. Maar bijna in de achtertuin van hun woning aan de Kotmanlaan komt een appartementencomplex dat ruim vijf meter hoger wordt dan door de gemeente en de woningcorporatie de Woonplaats was verteld.
Niet 12, maar 17,6 meter
In het complex aan de Zeelandstraat komen zestien appartementen en volgens de omgevingsvergunning wordt het gebouw niet twaalf, maar 17,6 meter hoog. En er komen, in tegenstelling tot eerder getoonde tekeningen, geen drie, maar vier woonlagen. Bij toeval kwamen ze er achter dat het gebouw veel hoger wordt, doordat er een nieuwe aanvraag voor de kap moest worden gedaan in verband met een verandering van de dakhoek.
,,We hebben deze woning gekocht met in ons achterhoofd dat er nog een appartementencomplex zou komen", zegt Roderik. ,,Geen probleem, want we hebben hier voor de wijkvernieuwing zelf in een flat gewoond en het is logisch dat er dan ook weer hoogbouw terugkomt. Maar wij hebben bij de keuze van onze woning heel goed gekeken naar de situatieschets, de tekeningen, het bestemmingplan en het beeldkwaliteitsplan. Ook zijn we bij meerdere infosessies geweest en ons is altijd voorgehouden dat het complex niet hoger wordt dan 12 meter."
Bezwaar
Roderik en Nicole hebben net als een groot aantal buren een bezwaar tegen de omgevingsvergunning voor het complex ingediend. Niet om de toekomstige bewoners dwars te zitten, maar om hun recht te halen. Zij wijzen in hun bezwaar op valse voorlichting door de gemeente, een onaanvaardbare inbreuk op hun privacy en een lagere opbrengst van hun zonnepanelen door schaduwwerking van het hogere gebouw.
Anders gelopen
Maar het is anders gelopen. En dat terwijl de bewoners zelf aan de basis hebben gestaan van het ontwerp van de wijk. Tijdens deze ontwerpcharettes konden bewoners meepraten en meedenken over hoe de wijk eruit moest komen te zien. "Toen we het navroegen op het stadskantoor zei een ambtenaar dat de bebouwing niet hoger dan 12 meter zou worden, maar een uitspraak van een ambtenaar is niet bindend", aldus Roderik en Nicole.
"In de overeenkomst die de gemeente heeft gesloten met de Woonplaats, waarin de omgevingsvergunning wordt verstrekt, staat dat het bouwplan niet voldoet aan de eisen in het bestemmingsplan. Uit jurisprudentie blijkt dat zonder grondige motivatie niet zomaar van een bestemmingsplan mag worden afgeweken. In vijf regels omschrijft de gemeente waarom zij meewerkt en de vergunning verleent. Nergens is echter een afwijkingsgrond te vinden waarom het ineens een gebouw van vier woonlagen moet zijn met een hoogte van 17,6 meter. Een grondige motivatie met ruimtelijke argumenten is er zodoende niet."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Emiel Muijderman