Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Onnodig in file door gebrek aan overzicht op Twentse wegen

309461 download 79

Er ontstaat jaarlijks voor miljoenen aan onnodige schade aan provinciale wegen in Overijssel. De wegbeheerders hebben namelijk geen idee wat zich allemaal op hun wegen afspeelt en controle is er nauwelijks. Dat blijkt uit intensief onderzoek op de N739, tussen Hengelo en Haaksbergen.

Schade aan de weg kan leiden tot verkeersongevallen. Het zorgt in elk geval voor files en vertragingen. En reparaties kosten de wegbeheerders miljoenen. Vandaar dat de provincie Overijssel de afgelopen twee jaar liet onderzoeken hoe die schade kan worden beperkt. Het onderzoek richtte zich met name op te zwaar beladen vrachtwagens, omdat die de meeste schade aan wegen veroorzaken.

Onderzoeksbureau s Tauw en Stegginkinfra namen als voorbeeldweg de N739 onder de loep. Dat is namelijk de drukste provinciale weg van Overijssel en voor dat traject worden bovendien de meeste ontheffingen voor te zware belading afgegeven. De weg wordt beheerd door vier partijen: de gemeenten Hengelo en Haaksbergen, de provincie Overijssel en Rijkswaterstaat.

Tunnels en ontheffingen
Uit het onderzoek blijkt dat de wegbeheerders nauwelijks zicht hebben op wat zich op en rondom hun wegen afspeelt. Ten eerste weten ze niet hoeveel tunnels, bruggen en duikers er langs de weg zijn, terwijl die wel bepalend zijn voor het toegestane gewicht van een vrachtwagen. Langs de N739 waren vijf bruggen en duikers geregistreerd maar het bleken er bij zorgvuldige telling zestien te zijn.

Het tweede probleem is slordige registratie van ontheffingen. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) noteerde in de onderzoeksperiode 133 ontheffingen voor te zwaar vrachtverkeer voor de N739, maar de provincie kende er maar 62. Verder bleek dat met name de incidentele transporteurs het aanvragen van een ontheffing moeilijk vinden. Het gaat dan om bedrijven die wel vrachtwagens hebben, maar die vrachtvervoer niet als hoofdtaak hebben. Die slaan daarom het aanvragen van een ontheffing nog wel eens over.

En dat is dan het derde probleem: er is nauwelijks controle op de belading van vrachtverkeer, met of zonder ontheffing. Door inkrimping en verschuivende prioriteiten bij de politiekorpsen is daar nauwelijks capaciteit voor.

Incidenteel onderhoud
De onderzoekers constateren dat door gebrek aan overzicht het wegonderhoud nu vooral incidenteel plaatsvindt: als er schade is, wordt die gerepareerd. Preventief of structureel gebeurt er vrijwel niets. Wegbeheer zou veel efficiënter kunnen als de betrokken partijen hun administratie en werkwijze op elkaar afstemmen.

Dat lijkt nu ook te gebeuren. Naar aanleiding van het onderzoek hebben Overijsselse wegbeheerders en vervoersorganisaties een convenant ondertekend. Ze gaan samen werken aan het voorkomen van schade door overbelading. Daarvoor zijn alvast twee concrete maatregelen bedacht. Ten eerste zal er meer overleg plaatsvinden rondom aanbestedingen in weg- en waterbouw. Nu is het zo dat een aannemer kosten kan besparen door zijn vrachtwagens te zwaar te beladen: dan hoeven er immers minder wagens te rijden. Maar daar zal in de toekomst bij aanbestedingen op gelet worden.

Daarnaast gaan de betrokken partijen bij het Rijk vragen om een betere registratie en meer controle op overbelading. Er is in het nieuwe regeerakkoord een kilometerheffing voor vrachtverkeer opgenomen die transporteurs zal aanzetten zo min mogelijk vrachtwagens te laten rijden. Dat vergroot de kans dat ze vrachtwagens te zwaar gaan beladen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.