De NS zet de dieseltreinen voorgoed op een zijspoor. De Buffeltreinen, die onder meer reden tussen Enschede en Zwolle, krijgen waarschijnlijk een tweede leven in Roemenië. Wie dicht bij huis wil genieten van de vergane glorie op het spoor, moet naar het Spoorwegmuseum in Utrecht.
Eind vorige week maakten ze hun laatste ritten tussen Enschede en Zwolle en op het zogenoemde Kamperlijntje. Zaterdagavond viel, na 83 jaar, definitief het doek voor de dieseltjes bij de Nederlandse Spoorwegen.
Roemenië
Zondag verloor NS beide lijnen aan concurrent Keolis (de nieuwe naam van Syntus), die met fonkelnieuw materieel komt voorrijden. Dieseltjes blijven er nog wel, maar dat zijn moderne van Arriva in het noorden van het land en onder meer bij Keolis op de lijn Oldenzaal-Hengelo-Lochem-Zutphen.
Doen de dieseltjes vervolgens een enkeltje naar de Hoogovens in IJmuiden? Nee, zegt NS. Er lopen onderhandelingen met Roemenië. Dit land wil de treinen kopen, zoals ze ooit onze Wadlopers kochten. Er zijn er al een paar verkocht, in januari worden de onderhandelingen afgerond over 'de meeste anderen'.
Spoorfanaten
Regelmatig zag je ze staan: de spoorfanaten, met hun camera op een driepoot. Nog even wat kiekjes maken. Het is niet alleen tabee aan de diesel, maar ook aan de Buffel, de passende naam voor het materieel dat in weer en wind bleef doorbuffelen.
Brian Veltman van de afdeling Zwolle bij de NVBS (de treinfanaten) spreekt liever over de DM'90 - ofwel Dieselmaterieel jaren 90. Jammer dat NS alleen bij dit treintype stilstaat. De DM'90 rijdt nog maar een jaar of twintig. Een schijntje op de anderhalf eeuw van beide lijnen.
Inefficiënt
De DM'90 was al snel te duur en dus inefficiënt, zegt spoorfanaat Kees van de Meene. Destijds ontwikkeld door een eigen afdeling van NS, terwijl de concurrentie kant en klare treinen kocht van Alstom, Stadler Rail of Bombardier. Net als Fokker prezen ze zichzelf op enig moment uit de markt.
Er staan al 27 Buffels te wachten bij Nijmegen. 'In een mum van tijd zaten ze onder de graffiti', meldt een treinliefhebber uit Deventer. Eén ervan gaat in elk geval naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Ze kozen treinstel 3426 , weet Kasper Haar al. Die reed daadwerkelijk op het Kamperlijntje.
Iedereen die de diesel nog een keer wil zien, moet straks dus naar Utrecht.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Emiel Muijderman