Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Wim Arentz uit Enschede is regels beu en doekt Stichting Schildpad op

312419 836397

Toen Wim Arentz vier decennia terug de schildpad van zijn buurvrouw in huis nam, hield hij niet voor ogen dat hij er een maand later 44 zou hebben. Triest genoeg brengt hij 40 jaar later hetzelfde aantal diertjes weg naar Stichting Schildpaddenopvang Nederland in Friesland, een kleine twee uur rijden verderop. Het markeert het einde van zijn stichting aan de Bruggertstraat in Enschede.

Arentz ziet geen kans om zijn werk voort te zetten vanwege nieuwe verplichtingen van de overheid. Hij somt enkele regels op: Elke binnengebrachte schildpad moet tegenwoordig gechipt worden, iets wat 10 procent niet overleefd. Daarnaast is voor administratieve zaken een absurd eisenpakket samengesteld.

'Alles moet weg'
Dus moet de dierenopvang van haar schildpadden af. Twee maanden geleden bracht hij al negen landschildpadden naar Friesland toe, gisteren bracht hij de laatste 35 waterschildpadden. Ook het oudste lid van zijn reptielenfamilie verhuist mee. Deze is ouder dan de stichting, ik heb haar al 42 jaar , zucht Arentz. Hij wil ze allemaal kwijt. Ook zijn favoriet van het stel, de diamantrugschildpad die hij sinds een jaar of 6 heeft, moet weg. Als ik er een houd, worden het er twee, drie, ga zo maar door.

Voordat Arentz besloot zijn stichting op te doeken, bekeek hij eerst met zijn vrouw Miryam of uitbreiden een optie was. Dat achtte hij sowieso noodzakelijk om aan de nieuwe eisen te voldoen. Uiteindelijk bleek uitbreiden simpelweg niet haalbaar door geldgebrek. Wij zijn afhankelijk van donateurs en sympathisanten. De Friese stichting beschikt over een terrein van zo n 300 tot 400 vierkante meter om schildpadden mee op te vangen. Daar komen wij nooit aan. Arentz is er ziek van. Ik heb jaren van mijn leven en duizenden euro s geld in dit levenswerk gestopt, dan het is misselijkmakend dat ik op deze manier moet stoppen.

'Mancave'
Van de duizenden euro s die hij elk jaar in de stichting stopte, gaat hij een deel gebruiken om de schuur opnieuw in te richten. Ik ben van plan er een heuse mancave van te maken, met misschien een bar, maar zeker mijn muziek en computer.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.