Planten die langs de weg stroom opwekken, of die ziekmakend fijnstof opvangen en neutraliseren? Zelfdenkende straatverlichting? Lichtgevende belijning? Wifi in de weg, zodat de straat met auto s kan communiceren en de bestuurder kan waarschuwen voor aankomende gevaren? Alles is nog mogelijk.
Plannen
Deze week zat de provincie om tafel met een groep uitvinders, innovatieve ondernemers en onderzoekers om ideeën op te doen. April volgend jaar moet dat uitgewerkt zijn in een concreet plan. Het geplande groot onderhoud van de drukke Vliegveldstraat tussen Enschede en Deurningen wordt aangegrepen om er de slimste weg van het land van de maken.
Projectleider bij de provincie Wilbert de Hoog spreekt van een ambitieuze droom , die werkelijkheid kan worden. De N737 kan een showcase zijn, waar de rest van Nederland de vingers bij aflikt. Een weg die niet in beton is gegoten, maar gericht is op de toekomst. Technologie gaat ons steeds meer helpen en onze rol in het verkeer vervangen.
Veiligheid
We zoeken ondernemers die al vernieuwende technieken hebben ontwikkeld en die klaar zijn om ingezet te worden
Projectleider Wilbert de Hoog
Dat kan dus zijn op het gebied van verlichting, onderhoud, veiligheidssensoren en flora- en waterbeheer. We willen een weg die langer meegaat. Hierdoor besparen we op onderhoud. Maar daarnaast willen we een slimme weg die ongevallen voorkomt. Veiligheid van de weg staat voorop.
In april tot en met oktober volgend jaar gaat de provincie het het beste team selecteren voor dit ambitieuze plan. Alleen slimme en futuristische ideeën zijn niet genoeg. We zoeken ondernemers die al vernieuwende technieken hebben ontwikkeld en die klaar zijn om ingezet te worden. Wij worden in 2019 hun eerste klanten.
Innovatie
De N737 wordt als ideale weg gezien omdat de weg op een plek ligt die al bruist van innovatie en techniek en omdat er aan de weg veel te verspijkeren en te verbeteren valt tijdens het groot onderhoud.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Emiel Muijderman