1Twente sprak vrijdag met Jan Bron, wethouder zorg in Hengelo. Beluister het interview hierboven.
Een zogeheten street-triage met een ambulancemedewerker, sociaal-psychiatrisch verpleegkundige en een politiefunctionaris maakt zo snel mogelijk een inschatting van het risico en beoordelen of en welke hulp noodzakelijk is. Het drietal moet in principe 24 uur per dag beschikbaar zijn.
Schakelteam Verwarde Personen
Deze ambitie wordt vrijdag besproken tijdens een ontmoeting in Enschede van Twentse zorgwethouders en -bestuurders met het landelijke Schakelteam Verwarde Personen. Dat team laat zich bij de Forelderij informeren over de hulpverlening die daar via dagbesteding en tijdelijk beschermd wonen wordt geboden. Het Schakelteam Verwarde Personen wil gemeenten en regio's aansporen met een sluitende aanpak van de mensen met verward gedrag te komen.
Ambulance
Het inzetten van de ambulance, die in de eerste helft van 2018 bij wijze van proef moet gaan rijden, is daar een onderdeel van. Later komend jaar, in oktober, moet er een alles omvattend Twents plan van aanpak verwarde personen liggen. ,,Met zo'n ambulance voorkomen we dat verwarde mensen na een melding ten onrechte worden vastgezet in het arrestantencentrum in Borne, zoals nu vaak gebeurt", zegt Anneke Raven, burgemeester van Hellendoorn en binnen de Veiligheidsregio Twente belast met aanpak verwarde personen.
2.000 meldingen
Jan Bron, wethouder zorg in Hengelo: ,,Vaak komt het voor dat een psychiater vaststelt dat er weinig of niets met iemand aan de hand is of dat een heel andere vorm van hulp noodzakelijk is. Maar daar gaat dan vaak een uur of anderhalf overheen. Vervolgens staat zo iemand in Borne dan weer vrij op straat, maar wordt hij aan zijn lot overgelaten."
Het aantal meldingen over personen met verward gedrag is in de periode 2013-2016 verdubbeld tot ruim 2.000.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede.