Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Oude Enschedese fabrieksschool omgetoverd tot appartementencomplex

312818 download35

Meisjes leerden er breien, koken en naaien, jongens kregen les in tekenen, natuurkunde en werktuigbouw. Onderwijs wordt er allang niet meer gegeven. Na jaren van leegstand heeft de Fabrieksschool aan de Noorderhagen een nieuwe functie gekregen, die van wonen.

Stonden er vroeger rekensommen op het bord, nu zijn dat de namen van bedrijven die het complex uit 1872 in opdracht van woningcorporatie Ons Huis grondig hebben verbouwd. Ruim een jaar duurde de transformatie van school tot appartementencomplex met negen lofts. Ons Huis kocht het pand in 2015 van de gemeente en begon een jaar later met de renovatie, waarbij zoveel mogelijk monumentale kenmerken bewaard zijn gebleven.

Authentiek

Hans Kamphuis, manager Vastgoed bij Ons Huis, wijst naar de vloer en trap in de hal. De bruine met gele tegeltjes op de grond zijn er in het bouwjaar van de school ingelegd en er nooit meer uitgehaald. Net zoals de klassieke, houten trap. Het object moest wel worden verstevigd met extra spijlen, omdat het niet meer voldeed aan de huidige veiligheidseisen.

Kamphuis is trots op het behaalde resultaat. Hij is niet de enige bij wie het gebouw in de smaak valt. Binnen twee weken waren de negen lofts verhuurd. Allemaal sociale huurwoningen met een huurprijs onder de huurtoeslaggrens: tussen de 590 en 710 euro per maand. Dat de verhuur zo snel is gegaan snapt Kamphuis wel. Een centraal gelegen pand, waarin het ook nog eens betaalbaar wonen is. Toch staat het gebouw niet op een onbesproken locatie. Noorderhagen en het aangrenzende Wilminkplein bleken de afgelopen jaren aantrekkelijke plekken voor hangjongeren, drugsdealers en zwervers.

Positief
Kamphuis denkt dat transformatie van de Fabrieksschool tot appartementencomplex een positieve bijdrage kan leveren aan de leefbaarheid in de omgeving. ,,Het gebied wordt door zo'n project weer bewoonbaar gemaakt, waardoor ik verwacht dat de overlast minder wordt", zegt hij stellig. "Bovendien zie je dat door deze verbouwing ook andere panden in de omgeving onder handen worden genomen."

De huidige bewoners hebben zich niet door deze problematiek laten weerhouden om er een appartement te huren. Ze wonen nu een maand in een van de negen aardgasloze lofts, alle tussen de 60 en 100 vierkante meter groot. De woningen worden verwarmd door middel van duurzame infrarood panelen, die aan het plafond zijn bevestigd. Omdat de plafonds vijf meter hoog zijn hebben de appartementen een tussenverdieping, ook wel entresol genoemd. Die kan worden ingericht als slaapkamer of woonkamer. Die keuze is aan de bewoners. Op de begane grond bevinden zich de keuken, toilet, badkamer en berging. Een eigen buitenruimte ontbreekt. Kamphuis: "Het pand is een rijksmonument waardoor bepaalde ingrepen, zoals de bouw van een balkon, niet zijn toegestaan. Wel hebben de bewoners een gezamenlijke tuin en terras, een eigen parkeerplek en buitenberging."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.