Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Mogelijk 100 doden door chroom-6, defensie wil duidelijkheid

312856 6 3

Mogelijk zijn meer dan honderd oud-medewerkers van Defensie overleden als direct gevolg van het werken met het uiterst giftige en kankerverwekkende chroom-6. Dat zegt advocaat Rob Bedaux, die opkomt voor circa honderd andere ex-medewerkers, tegen het ANP.

Dinsdag zal hij de kwestie naar voren brengen in een pleidooi voor de rechtbank in Maastricht. Bedaux baseert zich op een onderzoek dat zijn cliënten hebben uitgevoerd naar de situatie van hun oude collega's. Die werkten net als zij op een zogeheten POMS-site in Nederland, waar NAVO-materieel werd onderhouden en opgeslagen. Op de terreinen werden onder meer legervoertuigen gestraald met grit dat chroom-6 bevatte.

Zijn cliënten ontdekten dat 84 van hun vroegere collega's zijn overleden, meestal aan kanker en op een relatief jonge leeftijd tussen de vijftig en zestig jaar. Omdat het onderzoek beperkt was tot vier van de vijf POMS-terreinen, zal het werkelijke aantal doden volgens Bedaux dan ook nog wat hoger zijn. Hij heeft van de 84 betrokkenen de gegevens.

Vorig jaar ontstond ook in Twente ophef over chroom 6. Sommige oud-werknemers van de vliegbasis Twenthe en het NAVO-depot in Vriezenveen die met chroom 6 werkten, konden al een schadevergoeding krijgen.

Defensie
Minister Ank Bijleveld (Defensie) noemt het 'akelig' dat vroegere defensiemedewerkers mogelijk ziek zijn geworden door het werken met chroom-6, dat wordt gebruikt bij het verven van militaire voertuigen. Ze zei dat vandaag na de ministerraad. Haar ministerie neemt de signalen serieus. Er is een coulanceregeling ingesteld en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gevraagd onderzoek te doen naar het gebruik van chroom-6 en CARC. Bijleveld hoopt dat er snel duidelijkheid komt voor alle betrokkenen.

Treinen
In 2014 werd bekend dat bij Defensie jarenlang met de giftige verf werd gewerkt. Een jaar later werd duidelijk dat chroom-6 ook op NS-treinen zat. In Tilburg moesten honderden werklozen deze treinen schuren. Later bleek dat zij daarbij ook waren blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom-6.

Uit de reconstructie van het Brabants Dagblad bleek dat zowel de gemeente als NS-dochter NedTrain bij het project grove steken liet vallen. Staatssecretaris Van Ark meldde donderdag dat beide 'een verantwoordelijkheid hadden om de gezondheid en de veiligheid' van de mensen te waarborgen. ,,De gemeente blijft eindverantwoordelijk."

Gemeente Tilburg en NedTrain laten beide onafhankelijk onderzoek doen. Volgens de staatssecretaris is de regelgeving rond werken met chroom-6 inmiddels danig aangescherpt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Eric Schreurs
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.