Shalini doet met een verlegen glimlach de deur open. Ik zie er normaal niet zo uit hoor , zegt ze bescheiden. Ze draagt een kort spijkerrokje met hoge zwarte laarzen. Haar donkere haren zijn zorgvuldig gekruld en haar lippen roze gestift. Hoewel haar uiterlijk anders doet vermoeden, past deelname aan een missverkiezing helemaal niet bij de 23-jarige. Ik ben heel verlegen en vind praten in het openbaar moeilijk. Ik klap dicht als iedereen naar mij kijkt. De Enschedese had nooit verwacht dat ze voor een plek in de spotlights zou gaan. Haar liefde voor God en haar familie trokken haar over de streep.
Bekering Mijn familie was niet blij toen ik mij bekeerde tot het christendom , legt Shalini uit op zachte toon. Haar ouders zijn, zoals de meeste Indiërs, aanhangers van het Hindoeïsme, maar Shalini voelde zich niet thuis bij die religie. Mijn relatie met God kende geen diepgang. Ik was zoekende. Via via kwam ze terecht bij de Syrisch-Orthodoxe kerk in Enschede. Daar heb ik God gevonden. Een half jaar geleden ben ik gedoopt. Diep wil ze niet ingaan op wat haar bekering heeft betekend voor haar familieband. Dat is te persoonlijk. Wel vertelt ze dat het letterlijk en figuurlijk voor afstand heeft gezorgd tussen haar en haar ouders. Shalini verhuisde tijdelijk naar haar tante en woont nu bij haar oma. Zij accepteren mijn keus.
GebedToch bracht haar relatie met God, Shalini weer dichterbij haar familie. Ik heb een hele avond gebeden voor herstel van de relatie met mijn moeder. De volgende dag kreeg ik een berichtje van haar. Of ik mee wilde doen aan een verkiezing voor Indiase vrouwen. Shalini stopt even met praten. Dit moet toch haast wel een teken zijn geweest." Ze besloot zich aan te melden. Ik zei tegen mijn moeder: als jij mij steunt, dan doe ik het. De Enschedese ziet de verkiezing als middel om toenadering te zoeken tot haar familie en korte metten te maken met haar verlegenheid. Dit gaat dieper dan beauty. Ik wil groeien als mens.
Angst overwinnenShalini s focus ligt dan ook niet op winnen. Ik leer al zoveel van alleen het meedoen. En ondanks dat de finale pas in april is, is de 23-jarige al erg druk met dat meedoen . Ze somt op: Ik krijg wekelijks training in traditioneel dansen, presenteren, catwalk-lopen, marketing en sport. Ze tilt vooral zwaar aan de trainingen op persoonlijk gebied. Ik wil pastoraal werker worden. Het is belangrijk dat ik mezelf goed kan uiten en soepel kan communiceren. Het hele gebeuren blijft super spannend voor de verlegen Enschedese. Maar ik wil mijn angst overwinnen. Ik raad het elk meisje aan. Mijn zelfvertrouwen groeit elke dag.
Belangrijke verkiezingHet belang van een verkiezing speciaal voor vrouwen van Indiase afkomst is volgens de Enschedese groot. Hindoestaanse vrouwen zijn vaak erg bescheiden. Deze verkiezing laat zien dat zij ook trots op zichzelf mogen zijn. Ook draagt de wedstrijd volgens haar bij aan een stukje emancipatie. Veel Indiase vrouwen leven nog volgens het ouderwetse beeld. Shalini legt uit: De man werkt en de vrouw blijft thuis met de kinderen. Deze verkiezing laat zien dat vrouwen meer waard zijn dan dat. Je kan ook zelf dingen ondernemen en onafhankelijk zijn.
WereldwijdDe verkiezing wordt gehouden in 25 landen en bestaat uit vier onderdelen: een galaronde, Indiase ronde, talentenronde en vragenronde. Als de Enschedese wint, mag ze de Hindoestaanse gemeenschap van Nederland vertegenwoordigen tijdens Miss India Worldwide. Of ze kans heeft op de winst, durft ze niet te zeggen. "Het draait om meer dan alleen uiterlijk. Het gaat ook om de groei die je doormaakt."
DroomNaast roem en bekendheid, wint de Nederlandse miss een reis naar India. Geen vakantie, maar een gelegenheid om een steentje bij te dragen in haar vaderland. Tijdens de verkiezingsstrijd zamelen alle finalisten geld in voor de installatie van handwaterpompen in India. De winnares zorgt dat het geld op de juiste plek terecht komt en helpt bij de installatie , vertelt Shalini stralend. Daarom wil ik winnen. Dat is echt mijn droom: ontwikkelingswerk doen in India. Een droom die volgens haar ook wordt verwezenlijkt als ze de verkiezing niet wint: Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.
1Twente Enschede sprak hierover samen met Shalini Somar. Beluister dat bericht hierboven terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Reinier van Willigen