Hengelo

Bodemonderzoek achtertuinen Hasseler Es dertig jaar na F16-crash

In 24 achtertuinen in de Hengelose wijk Hasseler Es wordt bodemonderzoek gedaan naar mogelijke PFAS-verontreiniging. Dat meldt de gemeente Hengelo. In februari 1992 stortte een F16 neer in de wijk. Bij de brandbestrijding is blusschuim gebruikt dat PFAS bevatte.

Crash f16
In februari 1992 stortte een F16 neer in de wijk en bij de bluswerkzaamheden is blusschuim ingezet, dat PFAS bevatte.

Bodemonderzoek

Afgelopen jaren is bekend geworden dat PFAS schadelijk kan zijn voor het milieu. Het bodemonderzoek moet uitwijzen of er nog PFAS aanwezig is in de bodem en om welke hoeveelheden dit gaat. Of er mogelijke gezondheidsrisico's zijn is nog niet bekend, verder onderzoek moet dit uitwijzen: “Op dit moment is er nog niets te zeggen over mogelijke gezondheidsrisico’s. Dit hangt af van de resultaten van het bodemonderzoek. Uit het onderzoek moet blijken of er sprake is van verhoogde waardes PFAS in de bodem”, zegt de gemeente in een verklaring.

PFAS

PFAS is een verzamelnaam van een groot aantal chemische stoffen die in allerlei producten te vinden is. Het voordeel van de stoffen is dat ze water- en vetafstotend zijn. PFAS zit bijvoorbeeld in de antiaanbaklaag van pannen, in regenkleding en dus in blusschuim.

De bewoners van de woningen aan de Dinant Dijkhuisstraat en Paul van Kempenstraat worden bijgepraat in een informatiebijeenkomst.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.