De gemeente blijft nog steeds zoeken naar oplossingen tegen wateroverlast. Nieuwste aanwinst: een smart systeem. "Op dit moment ontwikkelen we samen met de Universiteit Twente een zogenaamde datalogger", legt Patrick Spijker, projectleider bodem, water en ondergrond, uit. "Deze slimme meter meet en slaat gegevens op. In het geval van de wateroverlast slaat het meetinstrument de hoogte van de grondwaterstand op. Dit geeft een uitgebreid beeld van de omstandigheden. Gedurende een bepaalde periode kunnen we zien of de grondwaterstand constant blijft of stijgt en kunnen we analyseren welke maatregelen we moeten nemen."
Het prototype van de datalogger wordt op dit moment nog op het terrein van de UT getest. Matthijs Oude Elberink is mede-ontwikkelaar en weet wat de voordelen van zo'n slimme meter zijn. "De meeste meters werken op dit moment semi-automatisch", legt hij uit. "Je moet naar de meter zelf, om de de data uit te lezen." Met een slimme meter behoort dat tot het verleden. Met een datalogger kan de data voortaan online worden uitgelezen.
Goedkopere versie
De projectgroep denkt er ook aan om een goedkopere versie voor particulieren te ontwikkelen. "Burgers kunnen dan zelf kijken hoe zich de grondwaterstand onder hun huizen ontwikkelt", zegt Spijker.
Anne Remke, universitair hoofddocent aan de UT, is tevens voorstander van slimme systemen, die de infrastructuur van een stad als Enschede positief kunnen beïnvloeden. "Inmiddels werkt bijna alles automatisch. Denk bijvoorbeeld aan de smart homes", zegt Remke. "Hoe leuk zou het zijn als we ook de watersystemen slim kunnen maken, zodat ze kunnen voorspellen wanneer het grondwater stijgt, zodat we de bewoners kunnen waarschuwen."
Oplossingen nodig
Maar voor nu betekent dat voor de Enschedeërs met ondergelopen kelders nog afwachten tot de drainage in 2019 wordt aangelegd, want de pompen worden niet weer aangezet. Dat meldt de gemeente.
Klachten via Facebook
Waarom zet de gemeente de pompen dan niet weer aan, hoewel er klachten binnenkomen, vragen zich Enschedese burgers op Facebook af. 'Belachelijk', 'Het is bijna elke dag dweilen met de kraan open', luidt het credo in de groep.
Op een goede oplossing hoopt een enkeling al lang niet meer. Huizen zijn verzakt en er zitten grote scheuren in de muren. Door de schimmel zijn bewoners bang er gezondheidsklachten aan over te houden. Ze eisen daarom ook dat de gemeente de verantwoordelijkheid neemt voor de wateroverlast. "Helaas kunnen wij niets doen aan lekke kelders", zegt Spijker. "Het is wettelijk vastgelegd dat wij als gemeente voor het grondwater in de openbare ruimte verantwoordelijk zijn, en niet voor kelders."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Lars Smook