Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Privéklinieken in Twente: niet alleen voor de rijke stinkerds

322883 priveklinieken

Weer krijgt Twente er nieuwe particuliere klinieken bij. Dat de patiënt er profijt van kan hebben, staat buiten kijf. Maar hoe vind je als eenvoudig zorgvrager je weg in de doolhof van zorgland . Verzekeraar Menzis biedt hulp.

Ooit werden privéklinieken geassocieerd met borstvergrotingen en andere peperdure cosmetische ingrepen. Maar die tijd is voorbij. Particuliere klinieken in Nederland bieden al jaren een breed scala aan serieuze medisch hulp. Niet alleen voor rijke stinkerds, maar voor Jan en alleman. Alle grote verzekeraars hebben namelijk contracten met erkende klinieken en vergoeden dus gewoon de behandelingen die daar worden uitgevoerd. Toch stapt de gemiddelde Nederlander nog altijd liever naar het ziekenhuis: maar 11,5 procent van de patiënten kiest voor een particuliere kliniek.

Terwijl er volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) echt heel goede redenen zijn om vaker naar een particuliere kliniek te gaan. Daar zijn bijvoorbeeld vaak veel kortere wachtlijsten. Om dat voor patiënten inzichtelijk te maken zijn ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (zbc s) sinds 1 januari verplicht om hun wachtlijsten op hun website te publiceren.

Dat maakt bijvoorbeeld duidelijk dat er in Twente grote verschillen zijn in de behandeling van de oogaandoening staar. In het MST in Enschede geldt een wachtlijst van liefst 39 weken. In Oogcentrum Eibergen is dat slechts 6 tot 8 weken.

Joris van Eijck, directeur zorg van zorgverzekeraar Menzis, beaamt dan ook volmondig het NZa-standpunt: Wij zijn met de Twentse ziekenhuizen in overleg over de wachtlijsten bij oogartsen. Een deel van de oplossing hebben we gevonden door vaker te verwijzen naar optometristen, die kunnen 70 procent van de patiënten helpen. Verder wijzen we onze cliënten op de oogklinieken in Duitsland en Eibergen waar we contracten mee hebben. Ook bij andere specialismen kijkt Menzis kritisch of een particuliere kliniek de patiënt iets extra s kan bieden.

Privacywet
Maar het is nog altijd aan de patiënt zelf om op zoek te gaan naar de beste, snelste of goedkoopste zorg. Van Eijck: Wij zouden daarin zelf wel een actievere rol willen spelen, maar we kunnen bijvoorbeeld niet de wachtlijsten van ziekenhuizen opvragen. Dat is in strijd met de privacywet. Om het patiënten wel zo makkelijk mogelijk te maken biedt Menzis nu al hulp via de zorgvinder op de eigen website en via het telefonische zorgadvies. Daar wordt al alle informatie gegeven over vergoedingen en wachtlijsten. Binnenkort komt daar informatie bij over de kwaliteit van de geboden zorg.

Menzis begint met de beoordeling van twintig veelvoorkomende behandelingen. Voor het kwaliteitsoordeel put de verzekeraar uit externe beoordelingsbronnen, zoals de Zorgkaart Nederland waar patiënten hun eigen ervaringen met behandelaars kunnen delen. Daar is behoefte aan. Particuliere klinieken werken onder veel verschillende namen, met veel verschillende juridische constructies. We kunnen ons voorstellen dat het voor onze cliënten lastig is om hun betrouwbaarheid te beoordelen.

Van Eijck adviseert mensen die kiezen voor een particuliere kliniek wel altijd met hun verzekeraar te overleggen: Sommige klinieken spiegelen de vergoedingen van verzekeraars wel erg rooskleurig voor. Dan blijkt achteraf dat niet alle behandelingen daaronder vallen, of dat je slechts een gedeeltelijke vergoeding krijgt. Het is dus altijd verstandig om dat eerst na te vragen bij je verzekeraar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, tekening: Gezienus Bruining
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.