Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Eigen risico arme verslaafden vergoed door in Twente gevestigde ggz-instelling

322910 headache 1540220 1920

Met steun van kerken gaat Terwille Verslavingszorg het eigen risico betalen van cliënten die dat geld vanwege een laag inkomen niet kunnen missen. De ggz-instelling, in Twente actief met poliklinieken in Enschede en Rijssen, wil zo voorkomen dat verslaafden zorg mijden.

Terwille neemt deze stap naar aanleiding van onderzoeken van TNO Nipo waaruit blijkt dat 10 procent van de Nederlanders zorg mijdt vanwege het te betalen eigen risico van 385 euro per jaar. De ggz-instelling, die zelf een christelijke achtergrond heeft, vindt dat ernstig. "Ook mensen die weinig te besteden hebben, hebben recht op behandeling", zegt directeur Erik de Vos.

De instelling heeft voor dit jaar 40.000 euro apart gezet om deze zorgmijders over de streep te trekken. Het gaat in eerste instantie om maximaal 100 verslaafden. Het geld is ingezameld onder 'de eigen achterban', zegt woordvoerder Sietske Kremer. "Dat zijn met name kerken." Inmiddels hebben 'enkele' cliënten al een beroep gedaan op deze regeling.

Kremer kan niet zeggen hoeveel verslaafden het afgelopen jaar bij Terwille daadwerkelijk hebben afgezien van hulp vanwege het eigen risico. "Dat is moeilijk te zeggen, omdat het natuurlijk een groep is die wij bijna per definitie niet zien. We bieden deze hulp nu sinds 1 januari. Het is lastig in te schatten hoeveel mensen er uiteindelijk een beroep op doen. Feit is dat voor een zeer groot deel van onze cliënten geldt dat ze rond moeten komen van een kleine portemonnee."

TherapietrouwTerwille gaat het eigen risico alleen vergoeden als een cliënt 'therapietrouw is', goed meewerkt aan zijn behandeling en die naar tevredenheid afrond. Kremer: "Dat kan ook betekenen dat ze bij ons de therapie goed hebben doorlopen, maar nog wel een vervolgstap nodig hebben bij een andere hulpverlener." Cliënten hoeven niet gelovig te zijn. "Onze christelijke identiteit zit vooral in de benadering van de mensen en de overtuiging dat mensen vaker dan eens een nieuwe kans verdienen om hun leven op de rails te krijgen", legt Kremer uit.

De ggz-instelling heeft in totaal negen poliklinieken door het land. In de vestigingen in Enschede en Rijssen worden onder meer therapieën gegeven tegen alcohol-, drugs- en seksverslaving. De stichting Terwille is in 1998 in Groningen opgericht door vijf bevlogen politieagenten, die bij hun werk in het centrum van de noordelijke provinciehoofdstad veel verslavingsproblematiek tegenkwamen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.