Hij bevestigt wel dat er in 2017 een toename is van het aantal meldingen van rattenoverlast. "We hebben het over een stijging van 7 procent. Van 1562 in 2016 naar 1671 in 2017", zegt Eshuis.
Hij beseft dat het gevoel kan leven bij inwoners van Enschede dat er sprake is van een plaag, maar de meldingen zijn heel divers. "We zien op sommige plaatsen wel een grotere toename dan elders in de stad. De vraag daarbij is wel of dat allemaal unieke meldingen zijn of dat mensen in een straat of buurt dezelfde rat zien lopen. Sommige mensen melden zich niet bij ons, maar rechtstreeks bij een bestrijdingsbedrijf. Alles was de inwoners kan helpen om de overlast te reduceren is goed binnen de geldende regels, maar wij roepen de mensen op om te blijven melden bij ons. Daarmee kunnen wij in kaart brengen waar de problemen zich voordoen. En wij hebben uiteraard een zorgplicht naar onze inwoners", benadrukt Eshuis.
'Ten einde raad'Bewoners van de Pastoor Geertmanstraat meldden zich in oktober bij de gemeente en bij Twente Milieu met klachten over ratten in hun tuin en zelfs in de huizen. Een bewoner die niet met haar naam in de krant wil, was zelfs ten einde raad. "Lag ik 's nachts in bed en dan hoorde ik ze over de zolder lopen en gillen. Ook kropen ze door de spouwmuren heen, dat geeft een heel vies en eng gevoel", zegt ze.
Na haar eerste melding kreeg ze van Twente Milieu het advies om haar gootafvoeren met een bladrooster en het drie weken aan te kijken, maar de overlast bleef. "Daarna kwamen ze een zogenaamde rookproef doen en toen bleek dat er iets niet klopte in de riolering en de aansluiting bij mijn huis. Dat is daarna aangepakt en sinds vier weken hebben we geen last meer. Maar buren verderop in de straat hebben nog steeds last van ratten in de tuin. Ik weet ook dat mensen in de buurt zelf gif strooien om de ratten te bestrijden."
RattengifEn dat laatste is niet zoals de gemeente en Twente Milieu het graag willen, want de wet voor het gebruik van gif is sinds 1 januari vorig jaar aangescherpt. Rattengif mag nog wel gebruikt worden in de buitenruimte, maar alleen als alle andere mogelijke maatregelen zijn genomen. Daarbij moet men denken aan afsluitbare afvalbakken, bij voorkeur ondergronds, zorgen voor dichte naden en kieren in huizen en andere gebouwen, bosschages die gekortwiekt worden om de rat geen schuilplaats meer te laten vinden. Pas als dat allemaal niet heeft geholpen is de inzet van gif gerechtvaardigd. 1Twente Enschede sprak met Sander Lenters van Twente Milieu. Beluister dat item hierboven terug.© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Mariette Limburg