Een luisterend oor bieden en oprecht geïnteresseerd zijn. Die combinatie van eigenschappen heeft geleid tot het verkiezingssucces van Burgerbelangen Enschede.
Achterban
Het is de stellige overtuiging van Niels van den Berg, lijsttrekker van de sinds woensdag grootste partij van de stad. "Ik sta in nauw contact met onze achterban en probeer in probleemgevallen dingen te bereiken. Soms moet je mensen teleurstellen. Maar dan nog ga ik later af en toe bij die mensen langs en drink ik een kop koffie met ze. Gewoon om mijn belangstelling te tonen."
Triomf
Dat bleef niet zonder gevolg. Burgerbelangen reikte woensdag tot 7 zetels in het met 13 partijen politiek versplinterde Enschede en loste met die score D66 af als grootste partij in Enschede. De triomf staat model voor de opmars van de lokale partijen in het plaatselijke openbaar bestuur. Het gemeentehuis is over heel Nederland bezien steeds minder het domein van de landelijke, gevestigde partijen. Het aandeel van de lokalo's is tot grofweg eenderde van alle raadszetels gegroeid.
Kanttekening
Toch past voor Twente een kanttekening. Ook in deze regio werd menig plaatselijke groepering de grootste, maar incasseerden de lokalo's wel verlies. Electorale teruggang was er bijvoorbeeld in Oldenzaal, waar Werknemersgroepering (Wg) nog wel de grootste is, maar twee zetels verloor.
Lokaal Hellendoorn
In Hellendoorn sloegen drie bestaande plaatselijke partijen, nu in de 'oude' raad gezamenlijk goed voor negen zetels, de handen ineen tot de nieuwe fusiepartij Lokaal Hellendoorn. Die presteerde woensdag met acht zetels - per saldo een verlies van één - toch teleurstellend. En in Dinkelland raakte Lokaal Dinkelland de leidersrol kwijt aan het CDA. In de gehele regio openbaart zich in totaal een verlies van vier zetels voor de lokalo's.
Sterk
Wat verklaart de dominante positie van plaatselijke partijen? "Wij luisteren, meer dan anderen", zegt Hans van Agteren, wethouder in Enschede namens Burgerbelangen. "En we zijn breed georiënteerd. Burgerbelangen maakt zich sterk voor ondernemers, maar heeft ook aandacht voor inwoners die het economisch minder hebben. En wat meespeelt is dat mensen het gebekvecht van landelijke politici zat zijn. Dat gedoe over het penthouse van Pechtold, het is stuitend."
"Je ziet wel dat ze een lange lijst aan kandidaten hebben", zegt PvdA'er Laurens van der Velde over Burgerbelangen. "Die kandidaten komen uit alle hoeken van Enschede en brengen ieder hun eigen netwerk mee. Dat levert stemmen op, blijkt nu. Verder zie ik bij Burgerbelangen geen heel sterke ideologie. Dat werkt kennelijk in hun voordeel."
Teleurgesteld
In Oldenzaal toont lijsttrekker Rob Christenhusz zich licht teleurgesteld over het zetelverlies van Werknemersgroepering (Wg), de bijna 50 jaar oude lokale partij die al sinds mensenheugenis de bepalende politieke factor is in de stad. "Verliezen is nooit leuk", zegt hij over het inleveren van twee zetels. "Maar we zijn nog steeds goed voor 30 procent van de stemmen, een score die in lijn is met het landelijke beeld rond de lokale partijen. We hebben in Oldenzaal een basis van acht zetels, dat kan er een keer eentje meer of minder zijn."
Dichtgetimmerd
In Hellendoorn heeft de nieuwe fusiepartij Lokaal Hellendoorn het CDA van de troon gestoten als grootste partij. "Er gaat wel wat veranderen", kondigt lijsttrekker Thea ten Have aan. "Vroeger werd deze gemeente top-down bestuurd. Alles was dichtgetimmerd, de oppositie kreeg geen poot aan de grond. Wij willen het anders aanpakken. Als er een collegeakkoord komt, willen we meteen op zoek naar draagvlak bij organisaties in Hellendoorn." Ten have lijkt niet wakker te liggen van het zetelverlies. "We zijn als Lokaal Hellendoorn ontstaan uit drie oorspronkelijke partijen. Bij de vorming worden links en rechts concessies gedaan. Dat zal ons wat stemmen hebben gekost. Onze uitslag blijft gewoon een goeie."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Emiel Muijderman