Day Zero, noemen ze het. De dag dat er geen water meer uit de kraan komt in Kaapstad. De uit Enschede afkomstige Willemijn Assink en haar vriend Manou Bleumink uit Lichtenvoorde wonen in de Zuid-Afrikaanse metropool. We hebben wat extra liters in de garage staan, maar natuurlijk geen miljoenen.
Acht jaar geleden trok het Twents-Achterhoekse stel naar Zuid-Afrika; het avontuur tegemoet. En avontuur hebben ze gekregen. Niet in de laatste plaats door de grillen van Moeder Natuur. Want al drie jaar valt er zó weinig regen uit de lucht in Kaapstad, dat de watervoorraden nog maar voor 33 procent gevuld zijn. De dag waarop al het water op is, wordt door de overheid Day Zero genoemd.
Hamsteren
Begin januari werd gemeld dat die dag al in zicht is: 29 april aanstaande. Zo n vaart loopt het echter niet, zegt Assink. Onlangs is aangekondigd dat die dag er waarschijnlijk in 2018 niet gaat komen. Maar schaarste is er wel. En het gebrek aan drinkwater heeft invloed op het dagelijks leven van het stel. Een tijdje geleden was het erg hectisch, de droogte in Kaapstad was wereldnieuws en iedereen begon hier water in te slaan en legde boreholes aan in de eigen tuinen.
Er waren enkele dagen dat er in de supermarkten bijna geen water meer verkrijgbaar was. Zelf zijn we sinds de waterschaarste heel erg bewust met water bezig. Het is verrassend om te zien hoe vrij gemakkelijk je al veel water kunt besparen. Zo gebruiken wij het water van de wasmachine om de wc door te spoelen en om de vloer te dweilen. Douchen doen we niet langer dan een minuut en we hebben overal bakken staan om water op te vangen.
Eigen bedrijf
Het stel heeft niet alleen water nodig voor zichzelf, maar verhuurt ook luxe tenten aan toeristen. Sinds vier jaar runt het duo, samen met een zakenpartner, het bedrijf Africamps dat zich richt op glamping, oftewel luxueus kamperen. Momenteel hebben we vijf camps met in totaal 33 tenten. Deze bevinden zich in Oudtshoorn, Swellendam, Robertson, Plettenberg en Stanford, bij Hermanus. Hier komen er dit jaar nog eens 24 bij in Wilderness, Cape Winelands. En ook het eerste camp buiten de Western Cape, in Hazyview bij Kruger National Park. We hebben het geluk dat we bij onze camps niet afhankelijk zijn van het water van de staat. Alle camps zijn in het bezit van natuurlijk waterbronnen. Assink en Bleumink raden toeristen desalniettemin aan om zuinig met water om te gaan.
Niet in paniek
Het stel raakt echter niet in paniek. Assink ziet zelfs al voorzichtige tekenen van herstel. De lokale bevolking heeft erg veel bespaard en boeren uit de omgeving hebben hun dammen opengezet, zodat dat water ook door de staat gebruikt kan worden. Ik ga er vanuit dat begin 2019 alternatieven gereed zijn om meer geschikt drinkwater te produceren. Nu al is in alle supermarkten weer erg veel drinkwater beschikbaar. Mede daarom verwacht ik niet dat er daadwerkelijk een Day Zero komt.
Nuchter
Maar mocht die er wel komen? We zijn nuchtere Hollanders. Mocht er er echt van komen, dan bekijken wij tegen die tijd wel hoe de situatie is en wat we gaan doen. We hebben al wel wat extra liters water in de garage staan, mocht het water tijdelijk een keer afgesloten worden. Maar dat zijn geen honderden liters.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: eigen foto